Diyarbakır katliamında yaşamını yitirenler anıldı

HDP’nin 5 Haziran 2015’te Diyarbakır’da gerçekleştirdiği mitinge yönelik bombalı saldırıda yaşamını yitirilenler İstasyon Meydanı’nda anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Haziran 2022
  • 22:50

Suruç Aileleri ve Ankara Gar katliamında yaşamını yitirenlerin ailelerinin de katıldığı eylemde ilk olarak konuşan DBP Diyarbakır İl Başkanı Hayrettin Altun şunları ifade etti:

“Ölümün kanıksanmadığı bir coğrafyada, ölümü farz kılanları buradan kınıyoruz. Kınamak yetmiyor, ne zaman bu ülkede toplumsal değişim yer edindiği zaman mutlaka alanlarda cinayetler işleniyor. Bu cinayetlerin hesabı Cumhuriyetten bugüne kadar verilmemiştir. Verilmediği içinde bu cinayetler tekrarlanıyor. Tekrarlanan bu cinayetler toplumu politikadan uzaklaştırmaya yönelik çabalardır. Bu çabalar hiçbir zaman ezilenler için kabul edilmemiştir. Halen toplumu stabilize etme politikadan uzaklaştırma için aynı yöntemler kullanılıyor. Biz ezilen halkımız için bu katliamları kınıyor ve bir daha yaşanmaması için elimizden gelen ne varsa yapacağımızın sözünü veriyoruz.”

Suruç Aileleri’nden dayanışma

Suruç Aileleri adına konuşma yapan Cansu Yumuşak ise şunları ifade etti:

“Hepimiz bu katliamlarda Amed’de Ankara’da, Suruç’ta öldük, yakınlarımızı kaybettik. Yaralandık, buna tanık olduk ama bundan ziyade bugün burada olan herkes bu alçak katliamların göstere göstere yapıldığı bu ülkede onurlu bir hayat sürdürmek çabası içerisindeyiz. Bu mücadeleler rahatça yasımızı tutana kadar devam edecek. Bugün buraya selamları getirmenin tesellisini yaşıyorum.”

“Her yerde katliamlar yaşandı”

HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun ise aradan geçen 7 yıla değinerek, “Kaç sene geçti, ama halen bu katliam açığa çıkmadı. Katliam ve kırımı yapanları herkes biliyordu. 7 Haziran seçimlerinde halkların yan yana gelmesini kabul edemeyenler katliamlar yaptı. Önce Amed, sonra Suruç, Ankara sırasıyla her yerde büyük patlamalar yapıldı” dedi.

“Gerçek adalet hayaliyle yaşıyoruz”

Son olarak söz alan 10 Ekim Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Çoşgun da 5 Haziran 2015'te yaşamını yitiren 5 insanın anısını yaşatmak için burada olduklarını kaydetti. Katliamın 7'nci yılında dayanışmalarını sürdüklerinin altını çizen Çoşgun “Gerçek katillerin bir bir yargılandığı gerçek adalet hayaliyle yaşıyoruz. Adalet yerini bulana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından katliamın yaşandığı yere karanfiller bırakıldı.