Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi gözaltına alındı

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, bir televizyon programında söylediği “PKK terör örgütü değildir” sözleri nedeniyle gözaltına alındı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Ekim 2015
  • 07:35

17.20: Elçi, çıkarıldığı mahkemede yurtdışına çıkma yasağı getirilerek serbest bırakıldı.

13.30: Sabah saatlerinde İstanbul'a getirilmesinin ardından savcılık tarafından ifadesi alınan Elçi, tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edildi.

***

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, CNN Türk’te katıldığı televizyon programında “PKK terör örgütü değildir” dediği için gözaltına alındı. Elçi hakkında çıkarılan yakalama kararı ve gözaltı işlemi hukuk örgütleri ve bölge baro başkanları tarafından tepkiyle karşılandı.

Destekçileri ve Diyarbakır Barosu’na bağlı avukatlarla birlikte barodaki odasında bekleyen Elçi, gece saat 02.00 sularında gelen TEM polisleri tarafından gözaltına alındı. Zırhı araçlar ve çevik kuvvet ekipleri ile birlikte binaya gelen polisler önce Baro Adli Yardım binasına girmek istedi. Fakat baro yöneticilerinin arama kararı olmadığını belirtmesi üzerine polisler kapıda beklemek zorunda kaldı. Kısa süreli gerginliğin ardından polisler Elçi’yi kapıda bekledi.

Sivil polislerin Baro Yönetim Kurulu üyelerine tebliğ ettiği Sulh Ceza Hakimliği kararının kendisine ulaşmasının ardından Elçi, binada bulunan avukatların alkışları arasında polislerin yanına geldi. Bu sırada avukatlar “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganını attı.

Kapıda konuşma yapan Elçi şunları söyledi: “Bir ifade, bir söz nedeniyle bir baro başkanı tutuklanıyor. Türkiye’de ifade özgürlüğü ve demokrasinin geldiği boyut açısından çarpıcı bir uygulama yaşıyoruz. Bir baro binasından baro başkanı ifadeleri nedeniyle tutuklanıyor şu anda.”

Konuşmanın ardından Elçi polisler tarafından gözaltına alınırken, avukatlar da “Tahir Elçi yalnız değildir!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganları ve alkışlarla tepki gösterdi.

Ne demişti?

Tahir Elçi, CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın sunduğu “Tarafsız Bölge” adlı programda dile getirdiği “PKK terör örgütü değildir. Bazı eylemleri terör niteliğinde olsa bile, PKK silahlı siyasal bir harekettir. Siyasal talepleri olan, toplumda çok ciddi bir desteği olan bir siyasal harekettir” sözleri nedeniyle hedef alındı.