Dirinler’de işten atma saldırısı

Ege İşçi Birliği, Çiğli AOSB’de bulunan Dirinler Demir Döküm’de son bir haftadır 20’den fazla işçinin işten atıldığını duyurdu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Ocak 2024
  • 13:30

Ege İşçi Birliği, Çiğli AOSB’de bulunan Dirinler Demir Döküm’de son bir haftadır 20’den fazla işçinin işten atıldığını duyurdu. Konuya ilişkin paylaşım yapan EİB şunları ifade etti:

“Dirinler’de işten atmalar, ekonomik kriz ve ocak ayı zamları…
Çiğli AOSB'de bulunan Dirinler fabrikasında son 1 haftada 20’den fazla işçi işten çıkarıldı. Fabrikada vardiyaların bire düşürüleceği ise sürekli dile getiriliyor. Açıkçası son dönem yaşananlar Dirinler sermayesi için ilk güvencenin kendi sermayesi olduğu gerçeğini işçinin yüzüne vuruyor.
Çok uzak değil yakın zamanda Zafer Çaylak kardeşimizi iş cinayetinde yitirdik. Şimdi ise gündem işten atmalar yani ölen arkadaşın yası hala akıllardayken şimdi sırada kim var diyecek konuma geldik.
Diğer yanda ekonomik kriz var işçiler için, bunu zaten asgari ücret zammından çok rahat görüyoruz. Yoksulluk sınırı 50 bin lira olan ülkede 17 bin TL ücret. Dirinler'de bu şartlar altında herkes ocak zamlarına bakıyor haliyle. Çünkü kira, elektrik, su, doğalgaz, pazar alışverişi kapıda ve cep yakıyor.
Bu şartlar altında Dirinler işçilerine bırakılan çare ya mesai ya ek iş ya da kıdem tazminatlı çıkış…Düşünün nerdeyse yer yer 50 derecenin üstünde, döküm tozunun altında yıllarca çalışıyorsun senin sayende Dirinler büyüyor ama en ufak küçülmede fatura işçiye kesiliyor. Peki burada işçinin söz hakkı nerde?
Yani asa kimdeyse Musa odur Dirinler'de.
İşsizlik, düşük ücret, geleceksizlik bu kadar çok stres içinde işçiye reva görülen gerçek ve bunun değişmesi ise sadece işçinin elinde.
Çünkü sadece Dirinler değil Çiğli AOSB'de çalışan her işçi aşağı yukarı bu çarklar içinde yaşıyor bu sorunları. Patronlar büyüyor ve en ufak sorunda faturayı işçiye kesiyor. Dirinler işçisi tüm bu sorunlara karşı yapabileceği tek çözüme odaklanmalı; o da güvenilir arkadaşlarla bir araya gelmek, mevcut sorunları konuşmak, yol yöntem üzerine odaklanmak, mücadele etmenin yolunu bulmaktır. Çünkü sustukça yarın bugünden kötü olacak…"