“Dilimiz için direneceğiz”

Diyarbakır’da Kürtçe dil dersleri veren MED-DER ile Payîz Pirtûk'a baskın düzenlendi ve çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltı terörü protesto edildi ayrıca Mardin ve İstanbul’da gözaltı terörü estirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Eylül 2024
  • 20:30

Diyarbakır’da Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) ile Payîz Pirtûk adlı kitapçıya sabah saatlerinde polisler tarafından baskın düzenlendi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre dernek çalışanı olan ve en az 19 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. 

Mardin Kızıltepe’de sabah saatlerinde birçok eve polis baskını düzenlendi. Aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski yöneticileri Necla Kaya, Abdulgani Feritoğulları ve Yasemin Demirkaya’nın da olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

İstanbul’da birçok eve yapılan baskınlarıyla en az 6 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların isimleri şöyle: DEM Parti 1. Bölge Eş Sözcüsü Dilber Demir, DEM Parti yöneticisi Yusuf Meniye, DEM Parti Arnavutköy İlçe Örgütü yöneticisi Hayrettin Erikli, DBP yöneticisi Mustafa Kızılaya, HDK çalışanı Şamil Altan, MATUHAY-DER yöneticisi Kalo Bozutmak.

Diyarbakır’da gözaltı terörüne karşı eylemler

Diyarbakır’da öğlen saatlerinde gözaltı terörü protesto edildi. “Her zaman Kürtçe, her yerde Kürtçe” pankartının açıldığı açıklama da, “Be ziman jiyan nabe/Dilsiz yaşam olmaz”, “Bijî zimane Kurdi/Yaşasın Kürt dili” ve “Zimane me rumeta me ye/Dilimiz namusumuzdur” sloganları atıldı. İlk olarak konuşan DBP Amed il Eşbaşkanı Sultan Yaray, sözlerine baskınları kınayarak başladı. Açıklamayı okuyan MED-DER çalışanı Mehmet Asena, saldırıların Kürt halkına diline, kültürüne, kimliğine ve değerlerine, anadilde eğitim isteğine, Kürt dilinin statüsüne, tüm tarihi değerlerine karşı gerçekleştirildiğine dikkat çekti. 

Son olarak konuşan DEM Parti Amed Milletvekili Serhat Eren şunları dedi:

“Hocalarımız gözaltında olabilir ama bizim kurumlarımız çalışansız kalmaz. Her Kürt bir öğretmendir, çalışandır. O yüzden onlardan aldığımız bayrak asla yere düşmeyecek. Biz her zaman o bayrağı yükselteceğiz, dilimiz için direneceğiz”

Dağkapı Meydanı’nda ise saat 17.30’da da bir açıklama yapıldı.