Dilan Dursun soruşturmasında çelişkiler sürüyor

Polisin hedef alarak ağır yaraladığı Dilan Dursun soruşturması, polisin oyalama çabası ve yargının kayıtsızlığıyla bir yılı aşkın süredir devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Eylül 2014
  • 08:49

Haziran Direnişi'nde Ethem Sarısülük'ün cenazesinde gaz fişeğiyle başından vurularak ağır şekilde yaralanan Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Dilan Dursun ile ilgili soruşturma, polisin çelişkili ifadeleri devam ediyor.

Ankara Emniyet Müdürlüğü, savcılığın talebi üzerine gönderdiği listede 8 polisin ismine yer verdi. Polis ilk listede 18 polisin ismine yer vermiş, daha önce gönderdiği yazıda ise “elimizde liste yok” demişti.

Polis birçok katliam ve yaralama  davalarında failleri gizleme çabaları Dilan Dursun davasında da sürüyor. Ziya Gökalp Caddesi’nde gaz fişeği ile vurulan Dilan Dursun için başlatılan soruşturmada,  Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün savcılığa ilettiği 18 polisin ifadelerinde olay yerinde olduklarını inkar ettiler.

Dilan Dursun'un avukatı Tonguç Cankurt’un talebi üzerine savcılık polislerin listesini yeniden istedi ancak polis bu sefer, liste göndermedi. Savcılığın ikinci talebine yanıt veren polis şu ifadeleri kullanmıştı: “Olay gönü Shortlandlarda (zırhlı araç) sabit olarak gazcı personel görevlendirilmiş olup, gazcı personelden anlık görevlendirilme yapılmıştır. Takviye olarak gelen unsurların kaydı tutulmamıştır.”

Dilan Dursun'un vurulma anına ilişkin görüntülerin ortaya çıkması üzerine savcılık bir kez daha polislerin listesini istedi. Ankara Emniyet Müdürlüğü, 3. kez gönderdiği listede 8 polisin ismine yer verdi. Polis isimlerinin yanı sıra olay yerinde bulunan akrep tipi zırhlı araçların sayısı ise 5'ten 8'e yükseldi.

 

Faillerin cezasız kalması için zaman kazanıyorlar

Soruşturma sürecini uzatmaya yönelik adımlar atan polis birbirinden çelişkili belgeler ve ifadeler yolluyor. 18 polisin inkar ifadesinin ardından şimdi 8 zırhlı araçtan sadece 8 polisin ismi veriliyor. Bu da bir dizi ismin gizlendiğinin, araç sayısı arttırılarak polise ulaşmayı zorlaştırmanın amaçlandığını bir kez daha gösteriyor. Soruşturmanın üzerinden bir yılı aşkın süre geçerken eldeki somut görüntülere rağmen yargının hala dava açmaması da polislerin oyalamasına eşlik edildiğini gösteriyor.

Haziran Direnişi'nde polis tarafından vurularak aylarca komada kalan ve hayatını kaybeden Berkin Elvan soruşturmasında da yüzlerce polisin ismi savcılığa iletilerek, soruşturma tıkanmak istenmişti. Sermaye devletinin bütün kurumları uygulanan şiddeti destekleyerek işçi ve emekçileri korkutmaya, eylemlerden uzaklaştırmaya çalışıyor.