Devrimci bir sınıf hareketi için Mesleki Eğitim Kurultayı toplanıyor!

2018 Ocak ayında toplanacak Mesleki Eğitim Kurultayı için toplanan Kurultay Hazırlık Komitesi toplantı sonuçlarını duyurdu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Aralık 2017
  • 19:37

Kurultay Hazırlık Komitesi toplandı

 

Geçtiğimiz haftalarda oluşturulan Mesleki Eğitim Kurultayı Hazırlık Komitesi ilk toplantılarını gerçekleştirdi. Kurultay öncesi yapılan ön toplantılarda siyasal gelişmeler, sınıf hareketinin tablosu, mesleki eğitim alanının gençlik ve sınıf mücadelesi içerisindeki yeri vb. konular verimli tartışmalara konu oldu.

Tüm bu toplantı ve tartışmaların ardından kurultayın gündemleri oluşturuldu, kurultay gününün programı çıkarıldı. Kurultay sürecinin nasıl bir çalışma üzerinden örgütleneceği de yine ön toplantılarda somutlandı. İlk olarak çalışma yürütülecek alanlarda kurultay gündemli toplantılar yapma kararı alındı. Bunu önden gerçekleştiren çalışma alanları ise değerlendirmelerini ve çalışma planlarını ortaya koydu.

Mesleki Eğitim Kurultayı sınıf alanında önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde toplanıyor

Kurultay hazırlık dönemi sınıf hareketi açısından önemli gündemleri içerisinde barındırıyor. Başta metal TİS’leri olmak üzere, tekil fabrika direnişlerinin yaşandığı, asgari ücretin tespit edileceği toplantıların gerçekleştirildiği bu dönem içerisinde, sermayenin yeni ve kapsamlı saldırıları da gündemde. Sınıf cephesinden kurultaya dönük hazırlıkları tüm bu güncel gelişmelerle birlikte ele alacak, özellikle fabrikalardaki stajyer öğrencilerin sorunlarını bu güncel gelişmelerle birlikte değerlendireceğiz. Başta metal ve tekstil iş kolu olmak üzere, stajyer öğrencilerin taleplerini, fabrikalarda yaşadığı sorunlar üzerinden somutlayacak, üretim birimlerinde stajyer öğrencilerin örgütlenme ihtiyacına yanıt verecek zeminler yaratmaya çalışacağız.

Gençlik sömürüye, geleceksizliğe ve işsizliğe karşı mücadeleye çağrılacak

Kurultay çalışmasının bir diğer ayağını ise, doğal olarak gençlik çalışması oluşturuyor. Bu kapsamda başta meslek lisesi ve meslek yüksek okulu öğrencileri olmak üzere, gençliğe sistemli bir şekilde kurultay gündemlerini taşıyacağız. Sınav ve eğitim sisteminde yaşanan dönüşümler, eğitimin gericileştirilmesi ve ticarileştirilmesinin yanı sıra, mesleki okullarında eğitim gören gençliğin en temel hakkı olan temel eğitim hakkının gaspını kurultay çalışmasının ana gündemleri olarak işleyeceğiz. Yine okullardaki atölyelerin üretime entegre edilmesi ve genç-çocuk emeğinin bu alanlarda azgın bir şekilde sömürülmesi de kurultay çalışmasının bir diğer önemli gündemi olarak işlenecek.

Kurultay hazırlık çalışmasının bir diğer önemli ayağı: Politik hazırlık

Kurultay hazırlık sürecinin bir diğer önemli boyutunu ise politik hazırlık oluşturuyor. Bu yönüyle tebliğ hazırlık çalışmaları önemli bir yerde duruyor. Tebliğler hazırlanırken mesleki eğitim alanına dair geniş bir inceleme-araştırma çalışması yapmak, ortaya çıkan sonuçları toplama mal etmek için yayınları etkin bir şekilde kullanmak, tebliğlerin hazırlanışı sürecini hazırlık komiteleri üzerinden kolektif tartışmalara konu etmek bu kapsamda önümüze aldığımız ilk görevler oldu.

İşçileri, emekçileri ve gençleri kurultaya katmak için seferber olacağız

Kurultay çalışmasının parçası olan her bir alan, kurultaya en geniş katılımı sağlamak için etkin bir kitle çalışması yapacak. Bu kapsamda her bir alan kendi planını çıkaracak. Ayrıca, kurultayı gerekçelendiren dosyalarla ve çağrı materyalleri ile (afiş, sticker, davetiye vb.) mesleki eğitim kurultayını işçi sınıfı, emekçiler ve gençliğin yanı sıra İstanbul’un devrimci-ilerici kamuoyu ve sınıf örgütlerinin gündemine taşıyacağız.

Kurultay Hazırlık Komiteleri
9 Aralık 2017