Katliamlarda yaşamını yitirenler için anıt yapmak, katliamı protesto etmekle beraber yaşamını yitirenlerin anısını yaşatmayı amaçlar.
Bu amaçla, Hasret Gültekin’in heykeli Dersim’deki Düzgün Baba Cemevi’nin bahçesine inşa edildi.
Anıtın yapımına dair Gazete Duvar’a konuşan Düzgün Baba Cemevi Başkanı
Sinan Kırmızıçiçek şunları söyledi:
“İnsanların orada diri diri yakılması, gerek devletin gerek diğer yetkili mercilerin bu katliama seyirci kalmaları kabul edilecek bir durum değil bizler açısından. Özellikle Alevi toplumu ve Alevi hareketleri 2 temmuzdan sonra ciddi bir uyanış ve örgütlenme dönemi yaşadı. Sivas katliamından sonra Aleviler Türkiye ve Avrupa’da örgütlü bir güce dönüştü. Düzgün Baba kızılbaş Alevi canları açısından önemli bir mekandır. Çok önemsenen bir yerdir. Dolayısıyla Hasret Gültekin’in ve Sivas Şehitleri Anıtının olması anlamlı ve değerli bir taleptir.”
“İki yıl önce talep oldu”
Kırmızıçiçek, anıtın yapılması konusunda kendisinden önceki yönetime talep iletildiğini belirtiyor. Talebin olumlu karşılanması sonrasında harekete geçtiklerini ifade eden Kırmızıçiçek, Sivas Şehitleri Anıtı ve Hasret Gültekin heykelinin açılış sürecini şöyle anlatıyor:
“Yaklaşık üç yıllık bir süreci oldu. Sivas Şehitleri Hatıra Ormanı oluşturuldu. İki gün önce heykel dikildi. Önümüzdeki hafta perşembe günü bir açılış olacak. Açılış şöyle olacak: Dersim’deki Ocaklarımız, Pirlerimiz davet edilecek. Deyişlerle orada bir etkinlik yapılacak. Hayır lokmaları dağıtılacak. Pandemiden dolayı kitlesel bir etkinlik yapmayacağız. Çünkü buraya gelen canların hayatlarından sorumluyuz. Ama hem Dersim’deki Belediye Başkanlarımızı, yerel yöneticileri ve Dersim’deki bütün ocaklarımıza çağrıda bulunacağız. Aynı zamanda basını çağıracağız. Orada dediğimiz gibi gülbenklerimizi edeceğiz. Semahlar dönülecek. Konuşmalar yapılacak.”
“Bin yıllardır katliamdan geçiriliyoruz”
Birlik ve beraberlik çağrısı yapan Kırmızıçiçek şöyle devam etti:
“Alevi toplumu olarak bin yıllardır katliamlardan geçiriliyoruz. İnancımız ve inanç yerlerimiz yasal statüye kavuşturulmamış. Bugün cemevlerimize hala yasal statü verilmemiş. Alevi toplumu olarak birlik beraberlik içerisinde hareket etmek, daha sıkı daha güçlü olmamız, omuz omuza mücadele vermemiz gerekiyor. Mevcut sistem alevileri tanımıyor. Böylesi zorlu ve karanlık dönemlerde birbirimize ışık olmamız gerekiyor. Sivas şehitleri bizler için önemli bir değerdir. Bir daha Sivasları, Çorumları, Dersimleri ve Koçgıriler yaşamamak için birlik olmak, mücadele etmek gerekiyor.”