Deprem haritası güncellendi ama yeni faylar haritada yok!

Türkiye’nin deprem haritası güncellendi ama yeni oluşan fay hatlarının bu haritada yer almadığı belirtildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Ocak 2019
  • 09:56

Türkiye’nin deprem haritası 22 yıl aradan sonra güncellendi. Mart 2018’de güncellenen bu harita 1 Ocak 2019 itibarıyla resmi olarak yürürlüğe girdi.

1996 yılından bu yana ilk kez güncellenen haritaya göre 46 ilde deprem tehlikesi riski azalırken, 6 ilin ise deprem tehlikesi oranı arttı. Ayrıca eski haritada binaların yüzde 44'ü tehlikeli grupta yer alırken yeni haritada bu oran yüzde 26'ya düştü. Haritanın, en güncel deprem kaynak parametreleri, deprem katalogları ile yeni nesil matematiksel modeller dikkate alınarak hazırlandığı açıklandı.

Türkiye’de en tehlikeli görülen deprem alanı oranı yüzde 42’den yüzde 17’ye indi. Yeni deprem haritasında; Adana, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Kırşehir, Malatya, Muğla, Mersin, Samsun, Şanlıurfa ve Van’ın da aralarında bulunduğu 46 ilin deprem riskinin azaldığı belirtildi. Tekirdağ, Aksaray, Karaman, Rize, Erzurum ve Trabzon’un deprem riskinin ise arttığı belirtildi.

Birçok diri fay hattı haritada yok”

Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından güncellenen bu haritayı Habertürk kanalında katıldığı programda değerlendirdi. 22 yıl aradan sonra bu haritanın güncellenmesinin önemli olduğunu söyleyen Barış ancak bu güncellemede bir dizi eksiklik olduğuna işaret etti.

Bu harita güncellenirken Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) gibi kurumların hazırladığı verilerin kullanıldığını ve yeni veriler oluşturulmadığını söyleyen Barış “MTA’nın diri fay haritasında olmayan birçok fay mevcut” dedi. Son yaşanan depremlere işaret ederek bu diri fay haritaları eksik yapıldığı için Bursa’nın deprem riski oranının düşürülmesinin doğru olmadığını belirtti.

1938 yılında yaşanan depremde onlarca insanın yaşamını kaybettiği Kırşehir’in “tehlikesiz” sınıfında yer almasının da doğru olmadığını belirten Barış, son dönemde yaşanan depremlerle birlikte diri fay hatlarının da bu haritada yer alması gerektiğini söyledi.