Demokratik Cumhuriyet Konferansı gerçekleştirildi

HDP, 4-5 Şubat tarihlerinde Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi’nde Demokratik Cumhuriyet Konferansı topladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Şubat 2023
  • 08:00

Halkların Demokratik Partisi'nin düzenlediği Demokratik Cumhuriyet Konferansı Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. AKP-MHP rejiminin namlularını Kürt hareketine çevirdiği koşullarda yapılan konferans, HDP’nin toplumun farklı kesimlerinden kişi ya da kurum temsilcilerini buluşturma yeteneğine sahip olduğunu gösterdi.

İki gün süren konferansa üç yüzden fazla aydın, yazar, akademisyen, siyasetçi, Alevi örgütleri temsilcileri, Emek ve Özgürlük İttifakı'nı oluşturan partilerin milletvekilleri, genel başkanları ve temsilcileri katıldı.

HDP Eş Başkanı Mithat Sancar konferansın amacını “Demokratik cumhuriyet, eşit yurttaşlık, özgür yaşam, birlikte yaşam ve toplum sözleşmesinin inşasının arayışı” olarak tarif etti.  

HDP Eş Başkanı Pervin Buldan da “Statüko ve restorasyon değil; yeni yaşama davet, kurucu siyasetin yol haritasının öneminden ve yediden yetmişe katılımla oluşturulacak yeni düzen” üzerinde durdu.

Aday tartışmaları üzerine konuşan Sırrı Süreyya Önder şunları söyledi:

“Başkan adayı çıkaracağız. Bazı arkadaşlarımız ya da dostlarımız o kadar telaş ediyorlar ki ‘biz aday çıkarsak da aman ha fazla ciddiye almayın usulüne uygun bir şey yaparsanız hemen geri çekeceğiz’ diye…Şu iddianın sahibi olmamız lazım madem o kadar bedel ödedik o zaman çözüm biziz demek lazım. Bu hal hem incitici hem de karşıya bir şey vermiyor.” 

"Demokratik Cumhuriyet" başlıklı konferansın üçüncü oturumunda Özgür Öztürk, "Türkiye'de kapitalizmin 100 yılı", Hülya Osmanoğlu, "Cumhuriyet kuruluş dinamiği olarak patriyarka ve feminist mücadele", Ayhan Yalçınkaya ise "İnançlar ve Cumhuriyet" konularını ele aldı.

***

İlk gün yapılan oturumların ana başlıkları şunlardı:

-Cumhuriyetin yüzyılının muhasebesi, kuruluş dinamikleri, anayasal serüveni.

1921’den 1982 anayasasına tüm dönemlerde yaşananlar, Türkiye’de kapitalizmin 100 yılı, inançlar, milliyetçilik, feminist mücadele… İlk oturumun konuşmacıları Ahmet Türk, Necmiye Alpay, Oya Baydar, Murat Belge, Sırrı Süreyya Önder.

-“Cumhuriyet’in Kuruluş Dinamikleri”nin tartışıldığı ikinci oturumda moderatörlüğü Ayşegül Devecioğlu üstlenirken, “Cumhuriyet bir sözleşme miydi” başlığı ile Barış Ünlü, “Cumhuriyet’in kuruluşunda Kürtler” başlığı ile Hamit Bozarslan, “Demokratik bir milliyetçilik-Neden olamadı” başlığı ile Tanıl Bora, “Türkiye’de kapitalizmin 100 yılı” başlığı ile Özgür Öztürk, “Cumhuriyet’in kuruluş dinamiği olarak patriyarka ve feminist mücadele” başlığı ile Hülya Osmanağaoğlu ve “İnançlar ve Cumhuriyet” başlığı ile Ayhan Yalçınkaya konuştu.

-"Cumhuriyetin anayasal serüveni” başlıklı dördüncü oturumda, Sevilay Çelenk moderatörlüğündeki hukukçu akademisyenler Murat Sevinç, Dinçer Demirkent ve Levent Köker sunum yaptı. 

- Konferansın ikinci günü ise ikinci yüzyılına girerken “Demokrasi” ve “Cumhuriyet” üzerine değerlendirmeler ile başladı. İlk oturumda moderatör olarak Faruk Alpkaya yer alırken, “2’nci yüzyılda Cumhuriyet fikri” başlığıyla Nilgün Toker, “Cumhuriyet’in demokrasiyle imtihanı” başlığıyla Bekir Ağırdır, “Eşit yurttaşlık” başlığıyla Füsun Üstel, “Cumhuriyet ve Demokratik Ulus” başlığıyla ise Cengiz Çiçek sunum yaptı.

İkinci günün ikinci oturumunda, moderatör olarak Perihan Koca yer aldı. Can Soyer, “Cumhuriyet ve ötesi: İkinci yüzyıl için mücadele” konusunu ele alırken, Ferda Koç Cumhuriyet’in neden demokratikleşemediğini ve nasıl demokratikleşeceği üzerinde durdu. Nuray Sancar, “Katılımın ötesinde: Halkın demokrasisi, halk cumhuriyeti için sınıfsal bir çerçeve” başlıklı sunumuyla konferansta yer alırken Kenan Kalyon, “Demokratik Cumhuriyet ve üçüncü yol siyaseti” üzerine değerlendirmelerde bulundu.

-“Nasıl bir gelecek, nasıl bir Cumhuriyet” tartışmalarının üçüncü ve dördüncü oturumlarında ise moderatörler Şebnem Oğuz ve Onur Hamzaoğlu oldu. Bu oturumda Yüksel Genç “Kadınlar ne istiyor”, Aslı Odman “Emekçiler ne istiyor” Mustafa Aslan “Aleviler ne istiyor”, Tayip Temel ise “Kürtler ne istiyor” sorularını cevapladı.

-Livan Orman’ın, gençlerin ne istediğine dair anlatımlarda bulunduğu konferansta, Pakrat Estukyan ise azınlıkların ne istediğine dair fikir yürüttü.

Ecehan Balta “Ekolojik toplum imkanı” başlığı ile anlatım yaptığı konferans, Haluk Levent’in demokratik katılımcı ekonominin imkanları üzerine konuşması ve sonuç bildirgesi okundu.

***

HDP konferansa geniş bir kesimin katılımını sağladı. Farklı eğilimlerden kişi ya da kurum temsilcilerinin buluştuğu konferansta pek çok konu hakkında sunumlar yapıldı. “Cumhuriyeti demokratikleştirme” konusunda yapılan sunumlar, kişilerin eğilimine göre önerilen “çözümlerle” birleştirildi. Kapatılma saldırısı altında bulunan HDP’nin böyle bir konferans toplaması, bir tür “meydan okuma” olarak değerlendirilebilir. Zira toplumun bu kadar geniş kesimlerini buluşturan bir partinin meşruluğuna gölge düşürmek kolay değil. Ancak 100. yılında çürümüş bir mafyatik rejimle yönetilen cumhuriyeti demokratikleştirmek de üstesinden gelinebilecek bir iş gibi görünmüyor. Zira gelinen yerde böyle bir cumhuriyetin yeri ancak tarihin çöplüğü olabilir.