HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın "Örgüt kurma ve yönetme”, “Örgüt propagandası” ve “Suç ve suçluyu övme” iddialarıyla 142 yıla kadar hapis cezasıyla yargılandığı ve 31 fezlekenin toplamından oluşan davanın 3 gün sürecek duruşmasının ilk celsesi bugün Ankara’da görüldü.
Sincan Hapishanesi kampüsündeki salonda görülen duruşma öncesi salona yalnızca 45 kişinin girişine izin verildi. Yurtdışından gelen gözlemciler de duruşma salonuna giremedi.
“Tutuklu değil siyasi rehineyim”
Kimlik tespitinin ardından Demirtaş savunmasına Kürtçe olarak başladı ve Kürt dili üzerinde baskılara dikkat çekti. Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için 35 gündür açlık grevinde olan HDP milletvekili Leyla Güven’i selamlayan Demirtaş, mahkeme heyetinin tarafsız olmadığını vurgulayarak çekilmelerini, yoksa reddi hakim talebinde bulunacağını belirtti. Savunmasının devamında tutukluluğunun hukuki değil siyasi olduğunu vurgulayan Demirtaş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin de benzer bir karar vermesine karşın tahliye edilmemesine ve 4 yıl 8 aylık hapis cezasının onaylanmasına değindi. Bunun siyasi bir operasyon olduğunu ifade etti. “Adli kontrol tedbirlerine uyacağını beyan etmediği için” tahliye edilmediği kararına değinen Demirtaş, hukukta böyle bir beyan olmadığına dikkat çekti. “Yargılamaya uzattığı”na dair ithamlara ise, 15 ay boyunca mahkemeye çıkarılmamasını hatırlatarak cevap verdi. Yargının AKP’ye bağımlı oluşunu vurgulayarak beyanlarına devam eden Demirtaş ülkede bir diktatörlük inşa edildiğine dikkat çekti.
Mahkeme heyetinin, tahliyesi için AİHM’de taraf olan Adalet Bakanlığı’ndan görüş sormasını teşhir eden Demirtaş “Yani resmen şunu demek istediniz, bana ve kamuoyuna: ‘Kararı biz veremiyoruz, Adalet Bakanlığı’na yazdık, onlar ne derse öyle yapacağız’” diye konuştu. Tutuklu değil siyasi rehine olduğunu ifade eden Demirtaş tahliye talep etmediğini söyledi.
Demirtaş, tahliye edilmemesi kararına şerh düşen üye hariç diğer mahkeme heyeti üyelerinin çekilmesini ya da reddi hakim talebinin kabul edilmesini talep etti. Ardından bu taleplerin değerlendirilmesi için ara verildi.
Reddi hakim talebi reddedildi
Aranın ardından Demirtaş’ın avukatları reddi hakim talebini gerekçelendirdi. Bu sırada sivil polislere sarı basın kartı verilerek gazeteci görüntüsü altında salona alınmalarına, avukatlarınsa ayakta olmalarına tepki gösterildi. Avukatların, mahkemenin taraflı olduğuna ilişkin beyanları sırasında mahkeme başkanının da “Ben tarafım” demesi üzerine salonda gerginlik yaşandı. Bunun üzerine mahkemeye 10 dakikalık ara verildi.
Avukatların savunmalarının ardından taleplerin değerlendirilmesi üzerine yarım saat daha ara verildi ve aranın ardından reddi hakim talebinin reddedildiği açıklandı.
Duruşma yarın saat 10.00’da görülmek üzere ertelendi.