Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’de (DEDAŞ) 6 yıl Endeks Okuma Görevlisi olarak çalışan Ebubekir Özgür, şirketin ‘ek tüketim’ ve ‘kayıp kaçak bedeli’ diyerek Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Batman ve Urfa'da 1 yılda 2 milyon 300 faturayla oynandığını ve 100 milyon TL haksız kazanç elde edildiğini açıkladı.
Mezopotamya Ajansı’ndan Arjin Dilek Öncel’in haberine göre; Urfa Savcılığı’na suç duyurusunda bulunan Özgür, DEDAŞ'ın Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yasasına uymayarak “Ek tüketim” adı altında abonelerden fazla para tahsil ettiğini, hayali faturalar kestiğini ve kaçak bedelini 2 kat fazla aboneye yansıttığını açıkladı.
Özgür, DEDAŞ’ın sadece Urfa’da son 3 yıl içinde 70 milyon TL haksız kazanç elde ettiğini elindeki evraklarla belgeledi.
‘Ek tüketim’ adı altında yolsuzluk
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nda (EPDK) yasaların açık bir şekilde yazıldığını ifade eden Özgür, DEDAŞ'ın meskenlerde 80 TL altındaki faturaları kabul etmediğini, 80 TL altında kalan faturaya ekleme yapıp 80 TL'ye tamamladığını iddia etti. Özgür, elindeki evrakları göstererek, “Örneğin 30 TL gelen fatura DEDAŞ tarafından 80 TL'ye tamamlanıyor. Elektrik faturanız 10 ya da 30 TL geldi, DEDAŞ bu tutarı kabul etmiyor, aboneye sistemden bir kod aracılığıyla ek tüketimden 80 TL'ye tamamlanacak şekilde miktar ekliyor. Urfa için konuşacak olursak, meskenlerde 2016 yılına ait 17 milyon TL'lik abonelerin kullandığı enerjiye, DEDAŞ 25 milyon TL'lik ekleme yapmış. 2017 yılında 10 milyon TL aboneler tüketmiş, 20 milyon TL DEDAŞ kendisi eklemiş. 2018 yılı 11 aylık bir tutar var. Bu tarihten sonra sisteme erişim engellendiği için sonraki ayları takip edemedim. 10 milyon TL abonelerin tüketimi var, 25 milyon TL DEDAŞ ekleme yapmış. Bunları topladığımız zaman 3 yılda 37 milyon TL’lik abonenin tüketimi, ancak DEDAŞ 70 milyon TL ekleme yaparak haksız kazanç elde etmiş” diyerek evraklarla savcılığa başvuru yaptığını ifade etti. Özgür, yurttaşların verdiği rakamları faturalarındaki artı-eksi KW kısmında görebileceğinin bilgisin verdi.
Hayali faturalar
Yine son 3 yılı baz alarak DEDAŞ'ın halka hayali faturalar kestiğini dile getiren Özgür, “Sayacına ulaşmadığı vatandaşın sayaç tüketim değerlerini almadan bastığı faturalar var. Örnek verirsek, bu gün dükkanınız kapalı, DEDAŞ sayacı okuyamadı. Ay sonu gelince oturduğu yerden aboneye 50 TL ya da 40 TL fatura çıkarıyor. 2018'in 5, 6, 7, 8'inci aylarında bu sayı çok ciddi bir rakama ulaştı. Burada faturayı okuyan personelin bir suçu yok, tamamen üstlerden gelen emirle yapıyorlar. Ben de bu birimde çalıştım. Bizzat bunların içinde bende yer aldım. Bakın elimdeki evrakta okuyucu personel Eyyübiye, Karaköprü ve Haliliye, Viranşehir ilçelerinde saat 15.55'de abone okumaya başlamış, saat 16.00'ya kadar 52 aboneyi bitirmiş. 5 dakika içinde 4 ilçedeki 52 adresi bitirmesi mümkün değil. Bulunduğumuz binayı bitirmesi bile 10 dakika sürer. Burada 12 abone var. Benim bizzat şahit olduğum, 2018'in 5, 6, 7, 8’inci aylarında yapıldı bu uygulama. 4 ay içinde 30 bin aboneye bu şekilde fatura kesildi. Bunlar hepsini kanıtlı, belgeli bir şekilde savcılığa da verdim” dedi.
Kaçak bedeline 2 kat fazla ücret yansıtılıyor
Özgür, DEDAŞ'ın yolsuzluklarının bitmediğini, özellikle “Bölgede kaçak kullanımı fazla” denilerek abonelere kaçak kullandıkları iddiasıyla 2 kat fazladan kaçak bedeli ödetildiğini ifade etti.
Bin 500 TL olan cezayı 5 bin TL olarak yansıtıp usulsüzlük yaptıklarını ifade eden Özgür, “Yasa bunun maksimum cezasını belirlemiş. O ceza miktarının üstüne çıkmak yasak” dedi. Özgür, kaçak bedelini çok bulanların itirazı sonucu DEDAŞ'ın “personel hatası” diyerek fazla aldığı ücreti aboneye geri ödemeyi kabul ettiğini, ancak itiraz etmeyenin ise bu ücreti ödemeye mahkum bırakıldığını belirtti.
Yasada yok
Borcundan dolayı enerjisi kesilen aboneye doğrudan normal fatura keser gibi tüketiminin iki katı fiyatlandırıldığını söyleyen Özgür, “Yasa açık ve net diyor ki iki personelle bu durumu tutanak haline getireceksin. Tutanağa bağlı kalarak gerçekten enerjisi kesilmişse eğer kaçak elektrik cezası uygulanabilir. DEDAŞ ise tutanak tutmadan, normal bir faturaymış gibi aboneye 2 kat fatura kesiyor. EPDK'da böyle bir yasa yok. Yasalar açık bir şekilde yazılı. Borcundan dolayı elektriği kesilen abone, elektriğin mührünü kırıp kullanmaya devam ettiği taktirde yasalarda bunun belli bir cezası var. EPDK'da kaçak kullanımı tutanak ile tespit edilmişse ceza uygulanmasını belirtiyor. Fakat DEDAŞ tutanaksız bir şekilde normal fatura gibi tüketiminin 2 katı fatura kesiyor” dedi.
Nitelikli dolandırıcılık
Savcılığa bu konuda ifade vererek suç duyurusunda bulunduklarını belirten Özgür, savcılığın konuyu hukuk itilafı olarak değerlendirip, iş mahkemesine yönlendirdiğini, takipsizlik kararı verdiğini, ancak karara itiraz ettiklerini, hakimin takipsizlik kararını kaldırdığını, yeniden soruşturmanın açılması için savcılığa talimat yazdığını “Nitelikli dolandırıcılıktan” yeniden soruşturma açıldığını anlattı.
100 milyon haksız kazanç
2018'in Eylül ayında yaşanan usulsüzlükleri fark ettiğini ve iş sözleşmesini bozarak işten ayrıldığını dile getiren Özgür, şöyle devam etti: “Kasım ayında 'yaşananlardan haberimiz yok' deyip görüşme talep ettiler ve maaşıma yüzde 50 zamla işime geri döndüm. 54 gün geçti, ancak usulsüzlükler devam etti. Enerji Bakanlığı'na, CİMER'e, Savcılığa konuyu aktardık. Hükümet yetkililerini görevlerini yapmaya davet ediyorum.”
6 ilde aynı hile
DEDAŞ'ın haksız uygulamasını Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Batman ve Urfa olmak üzere 6 kentte yaptığını, çalıştığı birimde bunları görebildiğini sözlerine ekleyen Özgür, bu kentlerde 1 yılda 2 milyon 300 faturanın bu şekilde kesilerek 100 milyon TL haksız kazanç elde edildiğini belirtti.