"Darülacezeye dokunma!"

Okmeydanı’nda Darülaceze'ye ait bahçeyi ranta açma planına karşı eylem yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Haziran 2015
  • 15:51

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Okmeydanı’ndaki Darülaceze'ye ait bahçeyi ranta açma planı protesto edildi. Türkiye Sakatlar Derneği, İşitme Engelli ve Aileleri Derneği, Kuzey Ormanları Savunması, İstanbul Kent Savunması, Umut Işığı Zihinsel Engelliler ve Otizm Destekleme Derneği’nin katılım gösterdiği eylemde "Darülacezeye dokunma!" yazılı pankart açılarak "650 yaşlıyı saraya mı yerleştireceksiniz", "Yaşlılık sefillik olmamalı", "Her yer rant her yer beton" yazılı dövizler taşındı.

Kurumlar adına ortak basın açıklamasını okuyan Umut Işığı Zihinsel Engelliler Otizmlileri Destekleme Derneği yöneticisi Bilal Kızartıcı, Darülaceze'nin 1895 yılında kurulduğunu hatırlatarak "Bugüne kadar yüz binlerce yaşlıya, engelliye, çocuklara şefkat yuvası olan Darülaceze'nin bahçesi Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığı'nın skandal bir kararı ile 'Turizm ve özel sağlık alanı' olarak planlandı. Halen 650 bakıma muhtaç kişiyi barındıran bu merkeze göz dikilmiştir" ifadelerini kullandı.

Kızartıcı, Davutoğlu'nun geçtiğimiz günlerde Darülaceze’nin korunacağını ilişkin sözlerine dikkat çekere şunları söyledi:

"Ancak kurumun korunması demek Darülaceze'nin fiziki konumunun korunacağı anlamına gelmemektedir. AKP hükümetleri döneminde sermaye yanlısı kent politikaları artmıştır. Bazı mahallelerde insanlar rant yüzünden evlerinden, yerlerinden olmuştur. Türkiye'nin bir çok yerinde doğa katliamları yapılmıştır. Geçtiğimiz günlerde engellilerde bundan nasibini almış, Altı Nokta Körler Vakfı'nın İstanbul Reşitpaşa'daki rehabilitasyon merkezi ellerinden alınmaya çalışılmış, Yine Fatih Engelliler Lisesi velilerin ve okulda öğrenim gören öğrencilerin ve ilgili STK'ların itirazlarına rağmen şehrin dışına çıkarılmıştır."

Kızartıcı, Darülaceze'nin asıl misyonuna uymayan hiçbir değişikliği kabul etmeyeceklerini belirterek "Hayata geçirilmek istenen plan ve projeden derhal vazgeçilmesini ve bu konuda kamuoyunun ve halkımızın bir an önce bilgilendirilmesini talep ediyoruz” dedi.