“Çitlerin olmadığı” kitabıyla Lale ile görüştük

“Elimdeki yaralar nedeniyle mektup yazma işlerini şimdilik erteledim. Yine de seni merakta bırakmamalıydık. ... Bizi merak etme. ... Görüşeceğiz, Lale”

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Mart 2022
  • 22:40

Kitabı okurken, 8 Ocak 2002’de ölümsüzleşen TİKB davası tutsağı Lale Çolak’ın, bilincini yitirmeden kısa bir süre önce bu mektubu yazdığı anlaşılıyor. Sözünü ettiğimiz kitap esas olarak Lale’nin mektuplarından oluşuyor*. Lale’nin yazdığı kitabı Dilek Çolak ve arkadaşları yayına hazırlamış. Kitapta Dilek ile beraber Lale’nin yoldaşlarının anlatımları da yer alıyor ama kitap esas olarak Lale’nin mektuplarından oluşuyor.

“Lale’nin mektupları acı değil yaşam yüklüdür” düşüncem kitabı okuyunca teyit edildi. Lale’nin mektuplarında acı, o sadece açlık grevinin 62. gününde ara verdikten sonra var. Kısa bir süre önce ameliyat olmasından kaynaklı yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle yoldaşları ara verdiriyor ona. Sadece bir mektubunda yoldaşları ölüm orucundayken ara vermenin canını acıttığını mealen de olsa söylüyor. Deyim yerindeyse satır aralarında kalan bir vurgu...

Ölümsüzleşen Tuncay Günel yoldaşını anlatırken acıdan çok devrimci coşku ve mücadelede kararlılık var. Başlarken Lale’nin yoldaşına yazdığı mektup her ölüm orucu direnişçisinin duruşunu özetle anlatıyor. Yaşam ve sorumluluklar hiç bırakılmıyor. Beraberinde hiçbir yoldaşının merakla, kaygıyla beklemesini istemiyor. Yazmakta zorlansa da yazıyor.

Lale’nin kitabını emekle ortaya çıkaran Dilek, kitabın başında kardeşine bir mektup yazıyor. Dilek’in sunuşunu (mektubunu) okumak şunları hissettirdi:

“Açıkçası ulaşamayacak bir mektup bu” minvalinde ifadelerle başlıyor. Mektubu Lale'ye yazdığı için belki ona ulaşamayacak ama bence mektubuyla Lale'yi okuyan herkese ulaştırıyor. Mektubuyla şirin, afacan ve dünyaları yüreğine sığdıran Lale'yle hiç tanımadığım halde kucaklaştım. Mektubun edebi yönünden bağımsız olarak tek diyeceğim ben okurken keyif aldım. Daha doğrusu Lale'yle kucaklaşma imkanı buldum. Bir ablanın kardeşine sıcacık, samimi bir mektubu… Yaldızlı sözcükler bulup serpiştirmek yerine böylesi harika.

Lale ölüm orucunda ölümsüzleşen bir siper yoldaşım olduğu için beni daha fazla etkilemiş olabilir. Ama Lale’nin mektupları okuyan her devrimciye güç verecek nitelikte. Her mektubunun sonunda “Görüşeceğiz” diyor Lale. Kitap üzerinden Lale’yle görüştük.

ÖO gazisi M. Kurşun

* Lale Çolak / Çitlerin olmadığı... Bir Ölüm Orucu Direnişinin Güncesi, Yayına Hazırlayan: Dilek Çolak, Esmahan Ekinci, Filiz Gülkokuer, Mısra Gökyıldız, Oya Açan, Sakine Yalçın, Sel Yayıncılık, Ocak 2022.