ÇHD'den tutsak avukatlarla dayanışma gecesi

Yüzlerce kişi tutsak avukatlarla dayanışma gecesinde buluşarak devrimci avukatlara sahip çıktı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Aralık 2013
  • 09:43

 

• Etkinlikten kareler...

 

Çağdaş Hukukçular Derneği’nin (ÇHD) “Hepsi özgürleşene kadar hepimiz tutsağız” şiarıyla örgütlediği dayanışma gecesi 14 Aralık günü Şişli Kent Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Saat 19.30'da başlayan gecenin sunumunu Barış Atay ve Şebnem Sönmez yaptı.

Gecede ilk olarak tutsak avukatlara ve ÇHD'ye yapılan operasyonların görüntülerinin yer aldığı sinevizyon gösterildi. Sinevizyon etkinliğe katılanların coşkulu alkışlarıyla karşılandı. Etkinliğe katılanlar sinevizyonun sonunda “Devrimci avukatlar onurumuzdur!” sloganı atarak tutsakların yalnız olmadığını gösterdi.

 

Baskılar devrimci avukatlık pratiğinden alıkoyamayacak!

Sinevizyon gösteriminin ardından ÇHD İstanbul Şubesi adına Av. Güray Dağ bir konuşma yaptı. Dağ, 40 yıldır varolan devrimci avukatlık geleneğini layıkıyla yerine getirmeye çalıştıklarını ifade ederek operasyon ve tutuklamaların bu işi hakkıyla yapabildiklerini gösterdiğini belirtti.

ÇHD olarak devrimcilerin, Kürtlerin, işkenceye maruz kalanların, işçilerin, kısaca bütün ezilenlerin yanında olduklarını belirtti. Gezi eylemleri sırasında da bu pratiği sergilediklerini ekleyen Dağ, “Bu nedenle bizleri hedef alarak baskın yapıp arkadaşlarımızı tutukladılar. Hiçbir baskı ve faşizm bizi devrimci avukatlık pratiğinden alıkoyamayacak” dedi. Dağ, 24-25-26 Aralık tarihlerinde tutsak avukatların davasına katılma çağrısı yaparak konuşmasını sonlandırdı.

Dağ'ın konuşmasının bitiminde “Kahrolsun faşizm yaşasın mücadelemiz!” sloganı atıldı.

 

Tutsak avukatlardan mektuplar

Ardından Kandıra ve Bakırköy hapishanelerinden tutsak avukatların gönderdiği mektuplar okundu. Tutsaklar mücadelelerinin haklılığını hatırlatarak, baskı ve tutuklamaların kendilerini bu mücadeleden alıkoyamayacağını ifade ettiler.

Sonrasında devam eden sunumda ÇHD'nin takip ettiği işkence, polis cinayetleri ve işçilerin davalarının bir kısmı hatırlatılarak yaşananlar özetlendi.

 

Şarkı ve şiirler tutsak avukatlar için

Ferda Ereren’in şarkılarını seslendirmesinin ardından sahneye çıkan sanatçı Orhan Alkaya yaptığı destek konuşmasının ardından okuduğu şiirle ÇHD'li tutsakların yanında olduğunu gösterdi.

Destek için etkinliğe katılan Efkan Şeşen de devrimci avukatlara yönelik saldırı ve tutuklamaları teşhir ederek türkülerini seslendirdi.

Ardından Barış Atay’ın “Öyle kolay değil genç ölmek!” sözleriyle bitirdiği şiirin ardından Haziran Direnişi’nde yaşamını yitirenlerin isimlerini sayması üzerine bütün salon ayağa kalkarak alkışlarla ketledilenleri selamladı.

 

“Devrimci avukatlar zor olanı fakat onurlu olanı seçmiştir”

Ardından İHD kurucularından Akın Birdal konuşma yaptı. Birdal, konuşmasına İnsan Hakları Haftası'nı hatırlatarak başladı. “Devrimci avukatlar zor olanı fakat onurlu olanı seçmiştir” diyerek ÇHD'nin faşizme ve şovenizme karşı yürüttüğü mücadeleyi selamladı. Devrimci avukatların ve Kürt siyasetçilerin cezaevlerinde olmasını eleştiren Birdal konuşmasını “Yaşasın direnenler, yaşasın devrimci avukatlar, yaşasın halkların eşitlik ve özgürlük mücadelesi” sözleriyle sonlandırdı.

Birdal'ın ardından sırasıyla Hüseyin Turan, Bilgesu Erenus, Hilmi Yarayıcı ve Mehtap Meral sahneye çıkarak ezgilerini tutsak avukatlar için seslendirdiler.

Son olarak, Grup Yorum'un seslendirdiği türkü ve marşlar eşliğinde çekilen halayların ardından gece sona erdi.

 

Etkinlikten notlar:

* Etkinlik boyunca sık sık “Devrimci avukatlar onurumuzdur!”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek!” sloganları atıldı.

* Mehmet Ayvalıtaş'ın Annesi Fadime Ayvalıtaş da yapılan konuşmalarla anılırken “Anaların öfkesi katilleri boğacak!” sloganı atıldı.

* Salona “Devrimci avukatlar onurumuzdur!”, “Devrimci avukatlara özgürlük!” pankartları asıldı.

* Salonun girişinde açılan standda ÇHD'nin yayınlarının yanı sıra duruşmaya çağrı yapan broşürler dağıtıldı.

* Programda yer alan Güvenç Dağüstün, Menderes Sabancılar ve Hakan Yeşilyurt'un mesaj göndererek katılamayacaklarını söyledikleri duyuruldu.

* KCK operasyonu kapsamında tutuklanan avukatların duruşmasının 19 Aralık'ta görüleceği duyurularak duruşmaya çağrı yapıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul