“CETAS sistemi sağlığa zararlı!”

Kırıkkale F Tipi Hapishanesi’nde CETAS adlı uygulamayla herhangi bir ilacın nasıl kullanılması gerektiğine bakılmaksızın verilen ilaç eğer on adetse, on gün içerisinde bitirilmek zorunda!

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Ağustos 2024
  • 15:30

Hapishanelerde tedavi hakkı çeşitli yollarla engellenmeye çalışılıyor. Kırıkkale Hapishanesi’nde tedavi engeli kapsamında yeni saldırı uygulaması başlatıldı. Hüseyin Aykol’un Yeni Yaşam’da yayınlanan “İçerden” köşesinde yer alan yazıda Kırıkkale F Tipi hapishanesi’nden tutsak Resul Kocatürk’ün mektubuna yer verildi. Tedavi hakkının ilaç sistemiyle engellenmeye çalışıldığı aktarılan mektupta şunlar ifade edildi:

“Sosyal etkinliklerin uygulanmamasıyla birlikte kitap, dergi, gazete sorunları alabildiğine devam ederken, son zamanlarda benim gibi sağlık sorunları nedeniyle ilaç kullanmak zorunda kalan mahpuslar, yeni icat edilen bir mağduriyetle karşı karşıya bırakıldık. Cezaevi idaresi CETAS (Cezaevi İlaç Takip Sistemi) adı altında bir karar almış. Hekimlerin bile şaşkınlık içinde çaresiz bırakıldığı bu akla ziyan karara göre, herhangi bir ilacın nasıl kullanılması gerektiğine bakılmaksızın verilen ilaç eğer on adetse, on gün içerisinde bitirilmek zorunda! Bitirilmemişse, son kullanma tarihi isterse 2050 olsun, kalan ilaca el konuluyor!..

Örneğin ben astım ilaçları kullanıyorum. Hekim astım ilaçlarını yazarken kimisi için ‘her zaman yanında bulunduracaksın ama ihtiyaç duyduğunda kullanacaksın’ diyor. Ancak CETAS icadına göre hekimin dediğinin hiçbir önemi yok. Eğer toplamda 30 adet ilaç varsa ve prospektüste günde bir tane diye belirtilmişse, o ilaçlar muhakkak 30 günde bitirilecek! Yoksa el koyarız, diyorlar. ‘Hayır öyle bir şey yapamazsınız. Hayır bu ilacı sağlık sorunumun seyrine göre ya da ağrım olduğu zaman kullanıyorum. Siz benim tedavime engel oluyorsunuz. Beni gereksiz yere ilaç kullanmaya zorluyorsunuz ve suç işliyorsunuz’ desem de kâr etmiyor. Aldığın yegane cevap: Biz anlamazuk, karar böyle, oluyor.”