May21 Katılımcıları olarak birarada olan Çerkes dernekleri, Taksim'de yaptıkları eylemde 149. yıl dönümünde Çerkes Soykırımı'nı protesto ettiler. Çerkesler, Çarlık Rusyası döneminde yapılan katliamın unutturulmaması ve gelecek yıl gerçekleştirilecek olimpiyat oyunları ile gerçeklerin üzerinin kapatılmaması için aynı anda dünyanın her yerinde Rusya Federasyonu temsilcilikleri önünde eylem yaparak, siyah çelenk bırakıldığını ifade ettiler.
Odakule önünde toplanan Çerkesler, ülke bayrakları, dernek flamaları ve yöresel kıyafetleri ile eyleme katıldılar. Yurtdışından da katılımların olduğu eylemde, siyah kıyafetler giyilmiş, kollara kırmızı kurdaleler bağlanmıştı. Eylemde olimpiyat oyunlarının simgesi siyah çelenk halinde ve üzerinde kanı temsil etmesi için kırmızı boyalı olarak en önde taşındı. Ardından kendi anadilleri ile yazılmış “Rusya biz geri geldik!”, “Sochi soykırımın şehridir!” ve Türkçe “Soçi'de olimpiyat soykırımın tekrarıdır!” pankartı taşındı. Soykırımın tanınması, olimpiyatın iptal edilmesi gibi şiarların yazılı olduğu dövizlerin de taşındığı yürüyüş, konsolosluk önüne kadar gerçekleştirildi.
Konsolosluk önünde basın açıklamasını May21 Platformu adına Fehmi Erdem Aybulut okudu. Çerkes Soykırımı'nın en kanlı sahnelerinin yaşandığı Kbaada Vadisi'nde, önümüzdeki yıl yani soykırımın 150. yılında Sochi Kış Olimpiyatları'nın gerçekleştireceğine dikket çekilen açıklamada, bu olimpiyatlarla tarihi bir suçun örtbas edilmeye çalışılmasına ve yenilerine kapı açmaya hizmet ettiği vurgulandı.
Olimpiyatların farklı bir bölgede yapılması için girişimlerde bulunulduğu, fakat yıllardır soykırıma nasıl sessiz kalındı ise yine itirazlara sonuç alamadıkları belirtildi. Sochi'nin, üzerinde bir milyondan fazla insanın vahşice katledildiği bir soykırımın tarihsel merkezi olduğu, katliamın ardından oluşan dehşet dolu manzara nedeniyle Krasnaya Polyana (Kızıl Çayır) adını aldığı yerin gerçek adının Kbaada olduğu belirtilerek şunlar söylendi: “Adını aldığı dil bugün konuşulmamakta, dilin sahibi Ubıhlar ise tamemen yok edilmiş, hayatta kalmayı başaran bir avuç insan anavatanından uzak yaşamaktadır.”
Rusya'nın bugün halen Kafkasya'da inkar ve asimilasyon politikalarına devam ettiği vurgulanan açıklamada, Putin iktidarının Çarlık Rusyası'nın mirasını sahiplenmekte olduğuna ve iktidarını körüklediği Rus milliyetçiliğiyle koruduğuna vurgu yapıldı. Bağımsızlık arayışlarının kitlesel katliamlarla bastırılmakta olduğu, militarist politikalar uygulandığı belirtilerek şu bilgiler aktarıldı: “Soykırımla sürülen Çerkeslerin geri dönüşlerini engellemek amacıyla Rusya uluslararası arenada bütün gücünü kullanmaktadır. Bugün de, bu toprakların kadim halkları olan Çerkesler tarihsel anayurtlarına ancak sınırlı kotalarla kabul edilmektedir. Suriye'de yaşanan iç savaştan uzaklaşmak isteyen on binlerce Çerkes'in vize almaları engellenerek, dönebilenlerin evrakları yenilenmeyerek vatanlarının kapısı yüzlerine kapatılmıştır.”
Açıklama, Rusya'yı yalanları ve günahlarıyla yüzleştirmek için, adalet, barış ve demokrasi için vicdan sahibi herkesin seslerine ses katmaya davet edilmesiyle bitirildi.
Yapılan konuşmanın ardından Rusya Konsolosluğu'na olimpiyat halkalarından oluşan siyah çelenk bırakıldı.
Çerkesler eylemde, Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde yaşanan saldırıya da dikkat çekerek, "Reyhanlı halkı yalnız değildir" sloganları ile saldırıyı kınadıklarını ve Reyhanlı halkının yanında olduklarını ifade ettiler.
Kızıl Bayrak / İstanbul