Çerkes halkı soykırım topraklarında olimpiyat istemiyor

İstanbul'da yüzlerce Çerkes, Çerkes Soykırımı’nın 150. yıldönümünde, Soçi'de yapılacak olimpiyat oyunlarını protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Şubat 2014
  • 16:08

İstanbul'da yüzlerce Çerkes, Soçi'de düzenlenecek olimpiyat oyunlarını protesto etti. Aralarında Çerkes Dernekleri Federasyonu, Jineps gazetesi ve No Sochi 2014 İnisiyatifi'nin de bulunduğu, birçok Çerkes kurumunun çağrısıyla biraraya gelinerek eylem gerçekleştirildi.

Çerkesler, Rusya Konsolosluğu'na gitmek için Odakule önünde buluştu. Soykırımın yasını tutan halk, Rusya'nın Çerkes halklarının hassasiyetlerini ezerek organize ettiği olimpiyatları, “Soykırımı unutmadık, unutturmayacağız”, “Soykırım sizin direniş bizim”, “150 yıldır dinmeyen acı” pankartları açarak protesto etti. Eyleme birçok kişi Kafkasya'ya özgü kalpaklar takarak ve geleneksel Çerkes kıyafetleri ile katıldı.

Bayraklarıyla Rusya Konsolosluğu’na yürüyen Çerkesler, konsolosluk yakınında karşılıklı dizilerek, ellerinde simgesel mezar taşları ile koridor oluşturdu. Polis ise konsolosluğun önüne barikat kurdu. Koridorun içerisinden geçen kortejin en önünde ise Olimpiyat meşalesine atfen siayh, dikenli telle çevrili simgesel bir meşale taşındı. Daha sonra meşale konsolosluk önüne bırakıldı.

Meşalenin bırakılmasının ardından, Çerkes Dernekleri Federasyonu üyesi Billur Aktürk basın açıklamasını okudu.

“Çerkes Soykırımı’nın 150. yılında gerçekleştirilecek 2014 Soçi Kış Olimpiyatları'na karşı yürüttüğümüz uzun soluklu mücadele olimpiyatların son gününe kadar sürecek. Başından beri amacımız, bugün hala sömürge siyasetiyle yönetilen soykırım coğrafyası Soçi'nin bu büyük buluşma için doğru bir seçim olmadığını anlatmaktı” sözleri ile açıklamasına başlayan Aktürk, dünyanın 150 yıl önce olduğu gibi bugünde Çerkeslere yapılan haksızlıklara kayıtsız kaldığını ifade etti.

 

“Soçi gerçeği ayıdnlatılsın”

Aktürk, açıklamaya şöyle devam etti: “Beş gün sonra vatanımızda parlayacak olimpiyat ateşini içine sindiremeyen biz Çerksler ise dostlarımızla birlikte yeniden dünyanın dört bir yanında Rusya konsoloslukları önündeyiz. Vatanımızda tüm itirazlara rağmen yakılacak ateşin, hiç değilse Soçi gerçeğini aydınlatması umuduyla kamu vicdanına sesleniyoruz.”

Putin'in Soçi için “geleceğe açılan bir kapı” sözlerini teşhir eden Aktürk, 1.5 milyon Çerkesin öldürüldüğü sırada Rus Ordusu işini bitirdiğinde Soçi'de yerli olarak sadece 98 kişinin hayatta kalabildiğini söyledi.

Putin'in Soçi’ye ilişkin gerçekdışı söylemlerini teşhir etmeye devam eden Aktürk, Soçi'nin üzerinde Abhaz, Ubıh ve Adige halklarının boy verdiği bir şehir olduğunu belirtti. Dünyaya dağılmış 7 milyon Çerkes'in Soçi'yi anavatanı olarak gördüğüne dikkat çeken Aktürk, Putin rejiminin son yirmi yıldır, Kafkasya'da işkence, faili meçhul cinayetler ve katliamlar gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi.

 

“Mücadelemiz sürecek!”

Aktürk, Rusya'nın çok kültürlü yapısını gerçekleştirdiği işgallere borçlu olduğunun altını çizerek, etnik olarak Rus olmayan halkların hala ayrımcılıkla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Son olarak Soçi Olimpiyatları'nı 1936 Berlin Olimpiyatları'na benzeten Aktürk, “Putin'in yalanları saymakla bitmez. Mücadelemiz, gerçeklerin yalanları ve yalancıları yok edeceği güne kadar sürecek” şeklinde konuştu.

Basın açıklamasının ardından eylem “Katil Rusya Kafkasya'dan defol!”, “Alanlarda birleş soykırımla yüzleş” ve “Soykırım yapanlar olimpiyat yapamaz” sloganları ile sona erdirildi. Ayrıca her ayın 21'in de saat 21.00'da Rus konsoloslukları önünde yapılan eylemlerin süreceği duyurusu yapıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

İLİŞKİLİ HABERLER