Çam ve Sakura'da nükleer sızıntı

Başakşehir'de bulunan Çam ve Sakura Hastanesi'nde nükleer sızıntı meydana geldiği, İl Sağlık Müdürlüğü ile Sağlık Bakanlığının üstünü örttüğünü iddia edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Haziran 2024
  • 23:30

İstanbul’da bulunan Çam ve Sakura Hastanesi’nde görevli bir personel, hastanede nükleer sızıntı yaşandığını fakat İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı’nın üstünü örttüğünü TBMM’ye iddia etti.

Sözcü'den Hazar Dost'un haberine göre, İstanbul’da 2020 yılında açılan Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde görevli bir çalışan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunduğu dilekçede, hastanede bu yıl yoğun bir nükleer sızıntı yaşandığını iddia etti. Sızıntının, halktan gizlendiği belirtilen dilekçede, “Gizlenmesi için talimat, İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Alim B. tarafından verildi” denilirken nükleer sızıntının, hastane başhekimliği tarafından da bilindiği iddia edildi.

Söz konusu nükleer sızıntı hakkında ihbar ve şikayet oluşturduktan sonra görev yerinin değiştirildiğini söyleyen personel, hastanede yöneticilerin katıldığı bir toplantıda sızıntıdan haberdar olduğunu söyledi.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu yaptığı açıklamada, olayı Atom Enerji Kurumu’nun takip ettiğini belirtirken, ölçümlerde herhangi bir sızıntının gözükmediğini söyledi.

Çam ve Sakura Hastanesi yetkilileri, söz konusu sızıntı iddialarının doğru olduğunu belirtirken gerekli önlemlerin alındığını söyledi. Olayın nükleer tıp tedavisi uygulanan hastaların atıklarının depolandığı 15 tanktan birinin geçişinde çıkan arıza nedeniyle yaşandığını aktaran yetkililer, sızıntının otopark bölümünde bir temizlik işçisinin dikkatiyle ortaya çıktığını söyledi.

Atom Enerji Kurumu, AFAD ve hastaneyi yöneten Rönesans Holding’in yetkilileri, toplantı yaptıktan sonra hastaların yattığı bölümün sızıntı geçene kadar kapatılmasına karar verdi.

İki gün süren sızıntının ekipler tarafından tamir edildiğini söyleyen kaynaklar, personellerin bu sürede koruyucu ekipmanla çalıştığını söyledi.

Çam ve Sakura Hastanesi'nden açıklama geldi. Hastanenin sosyal medya hesabından “Kamuoyunu Bilgilendirme: 25.01.2024 tarihinde meydana gelen teknik arıza ile ilgili duyuru” başlığıyla yayımlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

- "İlgili tarihte Nükleer Tıp Kliniğinde Radyoaktif İyot tedavisi alan hastaların atıklarının toplandığı sıvı atık tanklarında bir teknik arıza meydana gelmiştir. Tankların bağlı olduğu ünitenin faaliyeti durdurulmuş ve bölgede güvenlik tedbirleri alınarak mahallin çevresi koruma altına alınmıştır.

- İlgili birimlerdeki değerlendirmeler sonrası AFAD ekipleri ve Nükleer Denetleme Kurumu (NDK) davet edilmiştir. AFAD ekibi ve NDK denetlenmesi sonucunda olay sürecinde alınan tedbir ve uygulamalarda herhangi bir eksiklik tespit edilmemiş, gerekli önlemlerin alındığı tespit edilmiştir. Bu süreçte hasta veya hastane çalışanlarına herhangi bir radyasyon maruziyeti tespit edilmemiştir.

- NDK denetimi sonrası hazırlanan ve sonrasında kurumumuza gönderilen resmi yazışma ve yapılan öneriler doğrultusunda, süreç ile ilgili talimatlar yerine getirilmiş olup NDK’nun önerdiği sürenin sonunda gereken tüm bakım ve onarım işleri tamamlanmıştır. Son denetimlerden ardından klinikte hasta alımı tekrar başlamıştır.

- Hastanemize sağlık hizmeti kesintisiz ve güvenli bir şekilde sürdürülmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyururuz."