“Çalışma hayatının görünümü” raporu

İstanbul’da “çalışma hayatının görünümü” raporu yayınlandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Mayıs 2020
  • 13:41

CHP İstanbul İl Başkanlığı “İstanbul’da çalışma hayatının görünümü 14-28 Nisan 2020” raporu yayınladı. Rapora göre salgın sürecinde her 4 çalışandan 1’i işsiz kaldı, çalışanların %66,2’sinin gelirlerinde ise düşüş yaşandı. 2 milyonun üzerinde kişi ise salgın koşullarında çalışmaya devam ediyor.

Sunulan raporda Türkiye’de koronavirüs vakalarının yüzde 60’ının görüldüğü ve salgının merkezi haline gelen İstanbul’da işsizlik ve yoksullukta da diğer kentlere göre çok daha vahim durumda olduğu belirtildi. Ayrıca raporda “Siyasi iktidar bugün İstanbul başta olmak üzere tüm Türkiye’de sosyal devlet olmanın sorumluluklarını yerine getirmediği, halka destek vermek yerine faizle borç vermeyi, halktan bağış toplamayı tercih ederek vatandaşı virüs ile açlık arasında tercih yapmaya mahkûm etmiştir” cümlelerine yer verildi.

Raporda İstanbul’da toplam çalışan nüfusun yüzde 66,2’sinin yani yaklaşık 4 milyon çalışanın salgın nedeniyle gelirlerinde az ya da çok düşüş meydana geldiği belirtildi. Bir önceki yıl sonu verilerine göre 1 milyon 203 bin işsiz sayısı olan İstanbul’da bu senenin nisan ayı itibari ile işsiz sayısının 2 milyonun üzerine çıktığı ve salgın sürecinde 4 çalışandan 1’inin işsiz kaldığı ifade edildi.

İstanbul’da çalışanların 3’te 1’i evden çalışırken, 3’te 1’i ise evde kalamamakta ve iş yerlerine gidip çalışmaya devam etmekte olduğu bir önceki istatistiklerine göre; İstanbul’da istihdamda 5 milyon 788 bin kişi olduğu ifade edildi. Salgın günlerinde ise yaklaşık 2 milyon kayıtlı çalışanın her gün işe gittiği öngörüldüğü belirtildi.

Sunulan raporda İstanbul’da en yüksek oranda işsizliğe mahkûm edilenler aşçılar, garsonlar, şoförler, kuryeler, öğretmenler, satış danışmanları, inşaat işçileri, mühendisler, kuaförler, muhasebeciler, grafikerler, tekstil ve turizm çalışanları olduğu belirtildi.

Ayrıca yapılan araştırmada şu ifadeler kullanıldı:

“Çalışanların paylaştığı bilgilere göre İstanbul’da faaliyetlerine devam eden işyerlerinin salgının üzerinden 50 gün geçmesine rağmen hala yaklaşık 4'te 1’inin salgın konusunda hiçbir önlem almadığı görülmüştür.  Anket kapsamında en fazla dile getirilen sorunlar can güvenliği hiçe sayılarak çalışmaya devam edilmesi, gelecek kaygısı ve güvencesizlik, maske ve dezenfektan eksikliğidir.

Çalışanların başlıca talepleri ise; salgın süresince iş yerlerine denetim yapılarak kuralları uymayanlara ceza verilmesi, ücretli izin, karşılıksız devlet yardımı, gelir güvencesi ve işsizliğe somut çözüm üretilmesidir.

İşverenler ücretsiz izne çıkarmakla çalışanları tehdit edip daha fazla iş yükü yüklemekte, özellikle evde kalanlara artan işsizlik ile baskı oluşturarak esnek çalışmaya zorlamaktadır. İşverene işçiyi ücretsiz izne çıkarma hakkının verilmesi son haftalarda en fazla şikayet konusu olan sorunların başında gelmektedir.”

Son olarak raporda mevcut iktidarın korona salgınında da diğer afetlerde olduğu gibi meselelere insan hakları odaklı değil sadece sermayedarların birikimini korumayı ve arttırmayı gözeterek bakmakta olduğu belirtildi ve siyasi iktidar, anayasa da belirtildiği gibi sosyal devlet olmanın sorumluluklarını yerine getirmeli ve halkın asgari yaşam gelirini güvence altına almalı, ihtiyaç sahibi tüm aileler için Aile Sigortası hayata geçirilmeli, çalışanların evde kalabilmesinin somut koşulları oluşturulmalı, çalışamadığı için zorunlu olarak evde kalanların da gelir güvenceleri sağlanmalıdır denildi.