Bursa Demokrasi Güçlerinin çağrısıyla Panayır Mahallesi’nde işsizliğe, yoksulluğa, zamlara, düşük ücretlere karşı eylem yapıldı.
Evrensel’de yer alan habere göre basın açıklamasını okuyan Filiz Tali şunları ifade etti:
‘’Cumhuriyet tarihinde görülmedik şekilde yoksulluğun derinleştiğine şahit oluyoruz. Emekçiler en doğal haklarından adım adım uzaklaştırıldılar. Artık bir emekçi için; ev, araba almak; ailecek tatile gitmek, dışarıda yemek yemek, hafta sonu pikniğe gitmek bile mümkün değil.”
Temmuz ayında TÜİK’in açıkladığı resmi enflasyon oranlarının gerçeği yansıtmadığını ifade eden Tali şöyle devam etti:
“TÜİK verilerini bile baz alsak ocak ayında 17 bin TL’ye çıkartılan asgari ücret enflasyon karşısında 6 bin 498 TL eriyerek 10 bin 502 TL’ye gerilemiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın açıklamalarına bakarsak bu yıl içinde asgari ücrete yeni bir zam yapılmayacak. Yani emekçiler yıl sonuna kadar ücretleri her gün biraz daha eriyerek yaşamak zorunda kalacaklar.”
Tali asgari ücretin en kısa zamanda yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması gerektiğini vurgulayarak şunları ifade etti:
“Türkiye kiraz ve kayısı üretiminde dünya birincisi, erik üretiminde dünya üçüncüsü, çilek, üzüm, karpuz gibi birçok meyvenin üretiminde ilk 10’da yer almakta. Dünya birincisi olarak ürettiğimiz kiraz ve kayısıyı 3600 km uzakta Almanya Hamburg’taki çocuklar yiyebiliyorken ne yazık ki ülkemizin çocukları yoksulluk nedeniyle bu meyveleri yiyemez hale geldi.”
“Ev kiralarının asgari ücret kadar olduğu ve emekçilerin zamlarla ezildiği bu süreçte hükümet Orta Vadeli Program (OVP) açıklayarak krizin tüm yükünü yine emekçilere yükleme derdine düşmüştür” diyen Tali, vergi yükünün de emekçilere kesildiğini belirterek şunları ifade etti:
“Ülkemiz bütçesinin yüzde 85’i doğrudan veya dolaylı olarak emekçilerden toplanmaktadır. Meyve alamadığımız, cebine günlük okul harçlığı veremediğimiz çocuklarımızdan kesilen paralar, geçmediğimiz köprülere, uçmadığımız hava alanlarına, artık randevu almanın neredeyse imkansız olduğu şehir hastanelerine aktarılmaktadır. Normalde az kazanandan az, çok kazanandan çok alınması gereken vergi tam tersi emekçilerin sırtına yıkılmıştır. Geçtiğimiz yıl yandaş şirketlerin 660 milyar TL vergi borcu silinmiştir.
Sermayenin kasasını doldurmaya, demokratik hak ve özgürlüklerimize de saldırıyı büyütmeye devam edecek. Bu çok yönlü saldırıya karşı birleşik bir mücadele örgütlemekten başka seçeneğimiz yoktur. Karacabey ovasında salçalık domates üreten çiftçiler yol kapatarak taleplerini dile getirdiler. Balıkesir’in Bandırma ve Sındırgı ilçelerinde köylüler, Malatya’da kayısı üreticisi köylüler eylemler yaptı. Bizler de yukarıda sıraladığımız taleplerle, önce semtlerde sonra da hepimizin buluşacağı kent meydanında miting yaparak sesimizi duyurmaya çalışacağız.”
Eylem boyunca “Birleşe birleşe kazanacağız!”, “Vergide adalet, insanca bir yaşam!”, “Bu zamlarla yaşanmaz, zamlar geri alınsın!”, “Sermayeye değil eğitime bütçe!” sloganları atıldı.