Bursa'da kitlesel 1 Mayıs

Bursa’da DİSK'e ve KESK'e bağlı sendikalar, TTB, TMMOB bileşenleri, siyasi partiler ve derneklerden oluşan kitleler Kent Meydanı'nda 1 Mayıs mitingi gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Mayıs 2024
  • 21:00

Bursa'da Türk-İş kutlamalarından sonraki 1 Mayıs'ın adresi Kent Meydanı oldu. DİSK'e ve KESK'e bağlı sendikalar, TTB, TMMOB bileşenleri, siyasi partiler ve derneklerden oluşan kitleler kortejler oluşturarak Kent Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

Emeğin Kurtuluşu'da "Emeğin Kurtuluşu insanlığın kurtuluşudur!" pankartı ve "Emperyalist savaşa, sömürüye, köleliğe son!", "Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği!", "Örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılsın, işten atmalar yasaklansın!", " Toplumsal hayatın tüm alanlarında kadın erkek eşitliği!", "Krizin faturasını patronlar ödesin!" taleplerinin yer aldığı dövizler ile alandaki yerini aldı. Alanda sık sık "Her yer Taksim her yer direniş!" sloganları ile Taksim'e selam gönderildi.

Kent Meydanı’na varıldığında kortejler tek tek selamlandı. Kürsüden Tertip Komitesi adına ortak açıklamayı Birleşik Metal-İş üyesi Duygu Akyıldız okudu. Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Bu ülkenin tüm değerlerini ve güzelliklerini üreten bizler, bu ülkenin emekçileri, emeklileri, gençleri, kadınları olarak hesap soruyoruz, değiştirme iradesini güçlü bir biçimde ortaya koyuyoruz. Siyasi iktidarın yoksullaştırıcı ekonomi politikalarına ve hukuksuzluklarına 'Dur' diyoruz. Ekmeğimizin her gün ama her gün küçüldüğü; gelirde, vergide ve ülkede adaletsizliklerin arttığı; hak ve özgürlüklerimizin alabildiğine kısıtlandığı bu süreçte, hükümetin yoksullaştırıcı ekonomik programına, seçimden sonra uygulayacağını ilan ettiği acımasız kemer sıkma politikalarına, tüm haksızlıklara, hukuksuzluklara, adaletsizliklere karşı itirazlarımızı 1 Mayıs meydanlarına taşıdık.  1 Mayıs’ta hukuk ve adalet için mücadele ediyoruz. Adaletin ve hukukun olmadığı yerde haklarımızı demokratik yollarla savunmamız engellenir. Adaletin olmadığı yerde hak yiyenden, yolsuzluk yapandan, suçlulardan hesap sorulmaz. Gelirde, vergide ve ülkede adalet olmadığı içindir ki ülkemizde yoksul her gün yoksullaşırken, zengin servetine servet katıyor. O yüzden 1 Mayıs 2024’te Anayasa’mızda tanımlanan demokratik laik sosyal hukuk devleti için mücadele ediyoruz.”

Kürsüden ayrıca Taksim iradesi selamlanarak, sınıf mücadelesinde hayatını kaybedenler anıldı. Konser ve çekilen halayların ardından miting sona erdi.

Kızıl Bayrak / Bursa