Bursa'da binler 1 Mayıs mitinginde buluştu

Bursa'da DİSK, KESK, TTB, TMMOB, BTO ve TÜMTİS'in çağrısıyla ve "Birlikte değiştireceğiz!" şiarıyla gerçekleşen 1 Mayıs mitingine binlerce kişi katıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Mayıs 2022
  • 19:35

Bursa’da DİSK, KESK, TTB, TMMOB, BTO ve TÜMTİS’in çağrısıyla ve “Birlikte değiştireceğiz!” şiarıyla gerçekleşen 1 Mayıs mitingine binlerce kişi katıldı.

Kitlenin eski Atatürk Stadyumu’nda toplanmasının saat 13.00’te yürüyüş başladı.  Yürüyüşe ve mitinge DİSK, KESK, BTO, TMMOB, TÜMTİS, Tek Gıda İş, Petrol İş, Bursa Barosu, Nilüfer Kent Konseyi, Tüm Emekli Sen, Halkevleri, CHP, Yeşiller ve Sol, İşçi Hakları Derneği, SYKP, Sol Parti, BADİS, TKP, TİP, HDP, EMEP ve SMF katıldı.

Metal İşçileri Birliği ve Tekstil İşçileri Birliği ise “Krizin faturasını ödememek için Birlik-Mücadele-Dayanışma / Yaşasın 1 Mayıs!” pankartıyla alanda yerini aldı.

Acarsoy Tekstil işçileri “Sendikaya üye olduk, işten atıldık. Direniyoruz, Kazanacağız!” pankartıyla mitinge katılım sağladı.

Kortejlerin Kent Meydanı’na ulaşmasının ardından program başladı.

“Gezi bu ülkenin yüz akıdır!”

Programda ilk olarak sendikalaştıkları için işten atılan Acaroy Tekstil işçileri selamlandı. Kürsüdeki sunumun ardından direnen işçiler kitleyi selamladılar. Ardından “Acarsoy işçisi yalnız değildir!” sloganı ile Acarsoy işçileri selamlandı.

Programın devamında 77 1 Mayıs’ında yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu yapıldı.

Kürsüde Terip Komitesi adına hazırlanan metni Birleşik Metal İş Sendikası Acel Elektrik işyeri temsilcisi Hasret Gül Irmak okudu. Basın açıklamasında işçi sınıfının uluslararası mücadele gününün dünyada, Türkiye’de ve bu meydanda coşkuyla kutlandığı söylenirken, Gezi davasına vurgu yapıldı. Gezi’nin bu ülkenin yüz akı oldu ifade edilirken, “Karanlık gidecek, Gezi kalacak!” denildi.

Açıklamanın devamında çalışma yaşamında işçilere ve kamu emekçilerine dönük saldırılar özetlendi. Kapitalist barbarlığın faturasını binlerce insanın canlarıyla, kanlarıyla ödediği belirtildi. Toplumun geneline dönük saldırıların özetlendiği konuşmada kadınlara dönük baskı ve saldırılara vurgu yapıldı. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilinmesi teşhir edildi.

Açıklama şu sözlerle son buldu:

Tüm ezilenler, sömürülenler olarak bu düzeni değiştirme, 84 milyonun insanca yaşayacağı bir düzeni inşa etmek için birleşerek değiştireceğiz. Güzel günler göreceğiz. Yaşasın 1 mayıs. Biji yek gulan!”

Açıklamanın ardından Grup Kucaklaşma’nın söylediği türkü, marş ve halaylarla 1 Mayıs sona erdi.

***

Bursa’da Türk İş, alanlara çıkmayarak salon toplantısı ile 1 Mayıs’ı “kutladı”. Başta Türk Metal olmak üzere Bursa’da on binlerce üyesinin olduğu Türk İş, Türk Metal sosyal tesislerinde az sayıda temsilcinin katılımı ile biraraya geldi.

Hak İş ise, sabah saatlerinde Fomara meydanında, sembolik katılımlı bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Acarsoy işçileri, basın açıklamasına katılarak, seslerini duyurdular.

Kızıl Bayrak / Bursa