“Bugün susma günü değildir!”

Kayyım saldırısı, birçok HDP il örgütü tarafından protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Mayıs 2020
  • 17:47

HDP’nin beş belediyesine kayyım saldırısı gerçekleşti. Kayyım saldırısı, birçok HDP il örgütü tarafından protesto edildi. 31 Mart Yerel Seçimlerinden bu yana 65 belediyenin 45'ine kayyım atanmasına sokakta tepki gösteren HDP il örgütleri, "Kayyım seçmen iradesine darbedir" açıklaması yaptı.

Ankara

HDP Ankara İl Örgütü, kayyım atamalarını partinin Çankaya ilçe binasında yaptıkları açıklamayla protesto etti. Açıklamanın yapıldığı salona, “Darbeci AKP kaybedecek halkın iradesi kazanacak” yazılı pankart asıldı. HDP il yöneticisi Deniz Akil, koronavirüs sürecinde bile belediyelerine darbe dönemlerini aşan bir şekilde el konulduğunu belirterek, “Bu şekilde özellikle Kürt halkının iradesini kıracağını, Kürt halkını yıldırıp teslim alacağını düşünen Saray vesayetine tarihe bakmayı tavsiye ediyoruz. 12 Eylül cuntasına boyun eğmeyen, sayısız faili meçhule, hukuksuzluğa, zorbalığa rağmen 1990’ların karanlık gladyosunu tarihe gömen Kürt halkı, bu tekçi iktidarın mezar kazıcısıdır” diye konuştu.

HDP Mamak İlçe Örgütü de, kayyım atamaları ve belediye eşbaşkanlarının gözaltına alınmasına tepki gösterdi. İlçe binası önünde bir araya gelen partililer, "İrademe Dokunma" pankartı açtı. Polis açıklamanın Mamak Tuzluçayır Meydanı’nda yapılmasına "Valilik izni" olmadığı gerekçesiyle izin vermedi. Meydanı ablukaya alan yüzlerce polis, açıklama başladığında saldırdı. Açıklamayı okumaya başlayan HDP Mamak İlçe Eşbaşkanı Mustafa Uğur Akkaya'nın elindeki basın metnini ile açılan pankartı yırtmaya çalışan polisler, partilileri gözaltına alınmakta tehdit etti. Akkaya, saldırı sırasında şunları söyledi: “Nereye kadar dışarıda açıklama yapmamıza izin vermeyeceksin. Beş belediyemize kayyım atandı, darbe yapıldı. Her gün saldırıya uğruyoruz ama en demokratik hakkımız olan açıklama yapma hakkımızı engelliyorsunuz. Kayseri’de faşistler ölmüş bir insanı mezardan çıkartıp yakmakla tehdit etti o zaman neredeydiniz. Niye bu faşizan politikalar. Bizi böyle zapturapt altında tutarak bir yere varamazsınız. Biz demokratik bir partiyiz."  Kitle, "Kayyıma hayır”, “İrademe dokunma” sloganlarıyla polis müdahalesine tepki gösterdi. İlçe binasının bulunduğu pasaj önünde açıklama yapıldı.

İzmir

HDP İzmir İl Örgütü, kayyım saldırısına ilişkin basın açıklaması yaptı. HDP İl binası önünde yapılan açıklamaya HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, HDP Meclis Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Mahfuz Güleryüz, HDP Parti Meclis üyeleri, Berna Çelik ve Hacay Yılmaz ve çok sayıda il ve ilçe yöneticileri katıldı. Fiziki mesafeye dikkat edilen açıklamada, “Kayyım seçmen iradesine darbedir” pankartı taşındı. Açıklamayı, HDP adına İl Eşbaşkanı Abdulkadir Baydur okudu. Okunan basın metinin ardından HDP’li vekil Gülistan Kılıç Koçyiğit kısa bir konuşma yaptı. 

Diyarbakır

HDP Diyarbakır il ve ilçe örgütleri, Kayapınar'daki parti binası önünde basın açıklaması yaparak kayyım atamalarını protesto etti. HDP milletvekilleri Tayyip Temel, Remziye Tosun ve Dersim Dağ, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İl Başkanı Erkan Keskin, Sosyalist Kadın Meclisi MYK üyesi Satiye Ok, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Aileler ile Yardımlaşma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), HDP Gençlik Meclisi üyeleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) üyeleri ve yöneticileri ile çok sayıda yurttaş açıklamaya katıldı. Açıklamaya katılanlar, konuşmaların ardından bir süre oturma eylemi yaptı. Eylem, “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla son buldu. 

HDP’nin Silvan, Yenişehir ve Sur ilçe binalarında düzenlenen basın açıklamalarında belediyelere kayyım atanması protesto edildi. 

Adana

HDP Adana İl Örgütü’de kayyım saldırısını protesto etti. HDP Adana İl Örgütü binası önünde yapılmak istenilen açıklamaya polis izin vermedi. Polisin binanın giriş ve çıkışlarıyla bina önünü ablukaya alarak, partililerin binadan çıkışını engelledi. Açıklamaya, Emek Partisi (EMEP),  Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP)  de destek verdi. Koronavirüs (Kovid-19) salgınını ve fiziki mesafe kuralları gerekçe gösteren polis, partililere bina içinde açıklama yapılmasını istedi. Bunun üzerine partililer binanın giriş koridorunda basın açıklaması yaptı. Ortak basın metnini okuyan HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, kayyım atamalarına tepki gösterdi. Partililer ıslık ve alkışlarla belediyelere atanan kayyımları protesto etti.

HDP Ceyhan İlçe Örgütü de ilçe binalarının damında yaptıkları açıklamayla kayyım atamalarını protesto etti. HDP Ceyhan İlçe Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, kayyım atamalarına tepki göstererek, mücadele çağrısında bulundu.

Siirt

Kayyım saldırısının yaşandığı kentlerden biri olan Siirt'te de protesto eylemi gerçekleşti. HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, HDP Gurup Başkanvekili ve Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, HDP milletvekilleri Sıddık Taş ve Nejdet İpekyüz'ün de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi protesto eylemine katıldı. HDP Siirt İl Örgütü binası önünde konuya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklama öncesi milletvekilleri, kayyım atanan ve ablukada olan belediye binasına yürümek istedi. Ancak buna izin verilmedi. 

Siirt Belediyesi'ne kayyım atanmasının ardından belediye binası zırhlı araçlar ile ablukaya alındı. Binadaki polis aramasının sona ermesi ardından kayyım belediye binasına giriş yaptı. Binaya Türk bayrağı asılarak, binanın çatısına da özel harekat polisleri konuşlandırıldı.  

Şırnak

Şırnak merkez ile bağlı İdil, Cizre ve Silopi ilçelerinde, kayyım saldırısı, yapılan açıklamalarla protesto edildi. Cizre'deki açıklamaya HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ile partililer katıldı. Parti binası önünde yapılan açıklamada konuşan HDP Cizre İlçe Eşbaşkanı Güler Tunç, "Darbe karşıtı nutukların havada uçuştuğu bugünlerde Saray Rejimi'nin bütün ırkçı, vesayetçi, darbeci ortaklarıyla beraber 5 yıldır sürdürdükleri kayyım gasp rejimi Siirt, Iğdır, Altınova, Baykan ve Kurtalan belediyelerine el koyarak devam ediyor" dedi. HDP'li İmir ise, 7 Haziran'dan bu yana partileri üzerindeki baskılara dikkati çekerek, kayyım atamalarını kınadı. İmir, ayrıca Kürt Dil Bayramı’nı kutladı. Açıklama, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları ile son buldu.

Şırnak merkezde parti binası önünde yapılan açıklamaya ise HDP Milletvekili Hasan Özgüneş katıldı. Özgüneş, “HDP emekçilerin, kadınların ve zulüm gören halkların partisidir. Bu kayyımlara boyun eğmeyeceğiz. Bu faşizan zihniyete sahip olanlar tarihin çöplüğünde er geç yerini bulacaklardır” diye konuştu. 

İdil ve Silopi ilçelerinde de ortak açıklama yapıldı. 

Mardin

HDP Mardin İl Örgütü de, kayyım saldırısını parti binasında yapmak istediği açıklamayla protesto etmek istedi. Açıklama öncesi parti binası önünü gözaltı aracı ve zırhlı araçlarla ablukaya alan polisler, Mardin Valiliği'nin yayınladığı "eylem etkinlik yasağı" kararını gerekçe göstererek, açıklamaya izin vermeyeceklerini belirtti. Bunun üzerine açıklama parti binasında yapıldı. Ortak açıklamayı okuyan HDP İl Eşbaşkanı Salih Kuday, kayyım uygulamaları ve partilerine dönük baskılara karşı “boyun eğmeyeceğiz” mesajı verdi.

Urfa 

HDP Urfa İl Örgütü, parti binasında kayyım saldırısını protesto etti. Polis açıklama öncesi parti binasını ablukaya aldı.

Malatya

HDP Malatya İl Örgütü, Akçadağ ilçesine bağlı Kürecik’teki HDP temsilciliğinde yaptığı açıklamayla kayyımlara tepki gösterdi. Açıklamada konuşan HDP İl Eşbaşkanı Perihan Yücekaya, “Kayyım atayanlar er ya da geç adil bir yargı karşısında yargılanacaktırlar” diye konuştu. 

Mersin

HDP Mersin İl Örgütü, parti binalarında yaptıkları basın açıklamasıyla kayyım saldırısına tepki gösterdi. Çok sayıda partilinin katıldığı açıklamada konuşan HDP Mersin İl Eşbaşkanı Mehmet Alış, halk iradesine atanan kayyımlara tepki gösterdi. 

Antakya

Antakya’da ise HDP İskenderun İlçe Örgütü, kayyım saldırısına tepki gösterdi. HDP İskenderun İlçe Eşbaşkanı Nevzat Güzel, kayyım atamalarına tepki göstererek, "Halkın iradesi gasp edilemez" dedi. Güzel sonra olarak tüm halkın Kürt Dil Bayramı'nı kutladı.

Antalya

HDP Antalya İl Örgütü de kayyımlara tepki gösterdi. Çok sayıda partilinin katıldığı açıklamada konuşan HDP Antalya İl Eşbaşkanı Muhsin Taşan, halkına iradesinin gasp edildiğini ve bu gaspa karşı mücadele edeceklerini vurguladı.

Manisa

HDP Turgutlu İlçe Örgütü de kayyımlar ve Kürt Dil Bayramı nedeni ile basın toplantısı düzenledi.  İlçe binası önünde yapılmak istenen basın açıklamasına polisin izin vermemesi üzerine içeride yapıldı. Açıklamaya İlçe Eşbaşkanları Naile Gümüştaş ve Hayri Bökü katıldı. Eşbaşkanlar basın açıklamasını dışarıda yapmakta ısrar etmelerin üzerine polis zorla yöneticileri ilçe parti binasına soktu. Ayrıca polisler basın açıklamasına müdahale etmeden önce çevrede bulunan gazetecilerin fotoğraf makinası ve kameralarına el koydu. Genel merkez tarafından hazırlanan metni Eşbaşkan Bökü okudu. 

Muğla

HDP Muğla İl Örgütü de kayyımlara tepki amacıyla parti binası önünde açıklama yaptı. “Kayyım darbedir, HDP halktır halk burada” dövizlerinin açıldığı basın açıklamasına parti yöneticileri katıldı.  Açıklamayı Muğla HDP İl Eş Başkanı Fulya Erdoğan okudu. 

Aydın

HDP Aydın İl Örgütü de kayyım saldırısına tepki gösterdi. İl binası önünde yapılan açıklamaya ilçe örgütlerinin yanı sıra Aydın İl Eşbaşkanı Elvan Öziş, Parti Meclisi (PM) üyesi Ayfer Demirel de katıldı. “Kayyım darbedir, Eşbaşkanlık mor çizgimizdir” dövizlerinin taşındığı basın açıklamasını HDP Aydın İl Eş Başkanı Ayşenur Vaizoğlu okudu. 

Denizli

HDP Denizli İl Örgütü, kayyımlara karşı tepki gösterdi.  Merkezefendi İlçe Örgütü önünde yapılan açıklamada fiziki mesafeye dikkat edildi. Açıklamayı İl Eşbaşkanı Hande Özkan okudu.

Kaynak: MA