“Bu kiralarla yaşanmaz”

Geçinemiyoruz Platformu yüksek ev kiralarını Kadıköy’de protesto etti. Kira artışlarına ilişkin taleplerin sıralandığı eylemde “Kiracı forumu”na çağrı yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Mayıs 2022
  • 22:35

Geçinemiyoruz Platformu yüksek ev kiralarını Kadıköy’de protesto etti. Yel Değirmeni’nde bulunan Nuh Köklü Heykeli önünde gerçekleştirilen eylemde okunan basın açıklamasında “Kadıköy’de ortalama kira 17.381 TL Bu kiralarla yaşanmaz! N’apalım sokakta mı yatalım” pankartı açıldı. Yapılan açıklamada talepler şöyle sıralandı:

“-Her şeyden önce konutlar bizim yaşam alanlarımızdır! Bir azınlığı zengin eden yatırım aracı değildir! Bu anlayıştan derhal vazgeçilmelidir!

-Kuruluş amacı yoksulların, düşük gelirlilerin konut ihtiyacını karşılamak olan TOKİ, özellikle kentin merkezindeki kamu arazilerinin ranta açılmasıyla ya da kentsel dönüşüm projeleriyle kazanılan yeni alanların büyük inşaat şirketleriyle birlikte yapılan projelerle lüks konut üretmenin aracı haline geldi. Kamu yeniden sosyal konut üreticisi haline gelmeli, konut kooperatifleri desteklenmelidir! Kiraya yönelik sosyal konut üretimi aynı zamanda ihtiyaca yönelik yapılmalıdır. Projeler gerçekleştirilirken göçmenlerin, yaşlıların, emeklilerin, LGBTİ+’ların, kadınların ihtiyaçları saptanmalıdır.

-Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtların toplam kapasitesi 780 bin. Her 11 öğrenciden yalnızca 1’i devlet yurtlarına yerleşebiliyor. Üniversite öğrencileri tarikat ve cemaatlere muhtaç ediliyor. Üniversite öğrencilerinin yurt ihtiyacı kamu tarafından karşılanarak kiralık konut talebi de azaltılmalıdır!

-İhtiyaç sahibi yurttaşlara acil kira yardımı, ilk kez konut sahibi olacaklara da uzun vadeli kredi desteği, vergi indirimleri sağlanmalıdır!

-Gerekli hukuksal düzenlemeler derhal yapılmalı! Kira denetimi getirilmelidir!

-Zorla tahliyelerin, fırsatçılığın önüne geçmek için 10 yıllık kiracı yasası iptal edilmelidir!

-5 yıllık kiracılar için açılan yeniden kira tespit davaları ertelenmelidir!”

Eylemde konuşma yapan Av. Tamer Doğan şunları ifade etti:

“Biz kömürlük gibi yerlerde değil insanı koşullarda sosyal konutlarda yaşayabilecek insanlarız. Konut fiyatlarındaki yükseliş bir devlet politikasıdır. Bizim gibi emekçileri kentlerin dışına itmek için bilerek yapıyorlar. Kadıköy’de kiralık ilanlarına bence bakın bakmayın ilan yok ilan bunun adı mülksüzleştirmedir.”

HDP Milletvekili Musa Piroğlu yaptığı konuşmada şunları ifade etti:

“Büyük çoğunluk olarak ağır yoksullukla uğraşıyoruz bunun çözümü iktidarda değil. Bu iktidarın sahibi kiracının sorunun anlamaz 1000 odalı sarayda oturuyor. Bu iktidarın sahibi kestane ballı manda yoğurdu öneriyor açlığın dilinden anlamaz. Bu iktidarın sahibi müteahhitlerle beraber ülkenin kanını emiyor.”

Açıklama sona ererken 20 Mayıs’ta Yoğurtçu Parkı’nda kiracı haklarına dair bilgilendirmenin de olacağı, fahiş kiralara karşı mücadele etmenin yollarının tartışılacağı foruma çağrı yapıldı.