BTS: Suçlu olan 3 işçi değil, devletin şov kaygısı!

BTS ve TMMOB tren ‘kazası’ üzerine basın toplantısı yaptı. İşçinin suçlu olmadığını belirten BTS başkanı asıl sorumluları istifa etmeye çağırdı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Aralık 2018
  • 16:28

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Bugün Ankara’da gerçekleşen Yüksek Hızlı Tren (YHT) ‘kazası’ üzerine BTS Genel Merkezi’nde basın toplantısı yaptı.

Açıklamayı yapan BTS Genel Başkanı Hasan Bektaş, Çorlu’da yaşanan tren ‘kazasını’ hatırlatarak, bugün yaşananın ‘kazayla’, ‘ihmalle’ açıklanamayacağını, sistematik nedenleri olduğunu ifade etti. 

Bektaş kazanın nedenini şu ifadelerle anlattı:

“Facianın demiryolu hattında bulunması gereken sinyalizasyon sistemlerinin hazır durumda bulunmamasından kaynaklandığını göstermektedir. Söz konusu sinyalizasyonun devrede olmaması, hatlar üzerindeki trafiğin manuel yoluyla yönlendirilmesi zorunlu kılması faciaya davetiye çıkarmıştır.”

Ankara-Konya YHT hattının 2014 seçim seçimleri öncesi alt yapı çalışmaları tamamlanmadan açıldığını belirten Bektaş, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kazanın olduğu hattın sinyalizasyon sistemi tamamlanmadan şov malzemesi olarak açıldığını ifade etti

TMİ olarak adlandırılan telefonla haberleşmenin oturmuş bir sistem olduğunu belirten Bektaş “TMİ ile idare edilen yerler zamanla sinyalizasyona geçer. Ama kazanın yaşandığı hat çok farklı. Yıllardır burada sinyalizasyon vardı. Başkent Ray projesi dahilinde Kayaş-Sincan bölgesi yeniden inşaata girdi. Bütün sistemler söküldü. Raylar yenilendi, sinyalizasyonları değişiyordu. Ama TMİ bile kullanılmadı, telsizle iletişim sonucu kaza yaşandı. Bu yöntemin karşılığı yok” dedi.

Üç işçinin gözaltına alınması üzerine Bektaş şunları dile getirdi:

“Demiryolunun tamamı bitmeden açılmayacaktı. 6 ay sonra açılacaktı ama bu olaylar yaşanmayacaktı. 3 arkadaşımızın bir suçu yok, kabul etmiyoruz. Bu arkadaşlar hata yapması için zorlandılar. Bu iş insanın üzerine bırakılamaz. Çorlu’yu 4 arkadaşımızın üzerine yıktılar şimdi de 3 arkadaşımızın üzerine. Burada başta Ulaştırma Bakanı istifa etmeli. Hükümet neden böyle bir ulaştırma politikası yürütüyor, kamuoyuna hesap vermeli.”

Açıklama sonrasında basın emekçilerinin sorduğu bir soruyu Bektaş “Seçimden önce Başkent Ray’ı açtık diyerek siyasi şov uğruna burası açıldı ve kazayı yaşadık. Olayın tek nedeni sinyalizasyon ve sorumlusu Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD üst yöneticileridir” ifadeleriyle yanıtladı.