Binler Çorum Katliamı’nı lanetledi

Çorum’da binlerce kişi 35 yıl önce gerçekleştirilen katliamı lanetledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Temmuz 2015
  • 13:23

Temmuz 1980’de faşist çetelerce gerçekleştirilen ve 50’yi aşkın kişinin hayatını kaybettiği Çorum Katliamı binlerce kişi tarafından lanetlendi. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi ile Çorum Alevi Kültür Merkezi’nin örgütlediği anma etkinliğine Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaş Veli Kültür Vakfı Genel Merkezi, Alevi Kültür Merkezleri Derneği, Alevi-Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Derneği’nin yanı sıra ilerici, sol siyasi parti ve örgütler katıldı.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi önünde başlayan eylemde “29 Mayıs-4 Temmuz 1980 unutmadık, unutturmayacağız!” yazılı pankart açılarak “Katiller halka hesap verecek!”, “Çorum’u unutma unutturma!” sloganları haykırıldı. Kitlenin Hürriyet Meydanı'na ulaşması ile birlikte burada basın açıklaması yapıldı. Çorum Emek ve Demokrasi Platformu adına söz alan Avukat Sadık Eral, 35 yıl önce katledilen canları anmak için bir araya geldiklerini belirterek şunları söyledi:

“Halkımızı din ve mezhep kavgasına kışkırtanlar asıl kendileri halk düşmanıdır. Bize düşen görev uyanık olmaktır. Bize düşen görev oyunlara gelmemek ve bizi bölmek isteyenlere inat birlik beraberlik içinde olmaktır. Biz demokrasi güçleri olarak savaşan bir dünya değil, barışın hakim olduğu bir dünya istiyoruz. Dil, din, ırk ve mezhep ayrımı olmadan, demokrasi içinde özgürce doğmak, özgürce yaşamak ve özgürce ölmek istiyoruz.”

Katliamın yeniden araştırılmasını istediklerini belirten Eral, “Bu topraklarda bir daha katliamlar, kıyımlar olmasın diye istiyoruz. Tarihimizi başkaları yazdı, bundan sonra biz yazalım” dedi.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez ise şöyle konuştu:

“Sorun devletle yüzleşmek değil, Türkiye toplumları kendileri ile yüzleşmelidir. Bugün Türkiye’de çoğunluğu oluşturan Sünniler kendileri ile bu katliamdan dolayı devlet ile yüzleşmezlerse bilsinler ki hiçbir zaman Alevilerin ve diğerlerinin dostu olmayacaklardır. Bir daha Çorum olayları yaşanmasın diye olaylarda hayatını kaybedenlerden birinin heykelini dikin. Dikin ki sizin çocuklarınız oraya gittiğinde bu utanç bizim şehrimizde yaşanmıştır ve bir daha yaşanmayacak deyin.”

Eylem konuşmaların ardından sona erdirildi.