Bekçilerin yetkisini genişleten yasa meclisten geçti

Bekçilerin silah kullanmasının önünü açan kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Haziran 2020
  • 13:54

AKP-MHP rejimiminin bekçilerin yetkilerini genişleten kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. TBMM Genel Kurulu’nda dün sonuçlanan görüşmelerle birlikte, 18 maddeden oluşan Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Teklifi kabul edildi.

Bekçilerin devlet terörü uygulamasına yasal güvence oluşturan, silah ve zor kullanma yetkisi gibi yetkilerin verildiği yeni düzenlemede şu başlıklar yer alıyor:

- Bekçiler haklarında tutuklama veya yakalama kararı çıkarılmış kişileri gördükleri takdirde yakalayacak ve bağlı bulunduğu genel kolluk kuvvetlerine teslim edecek.

-Çarşı ve mahalle bekçileri, zor ve silah kullanma yetkisine sahip olacak.

-Çarşı ve mahalle bekçilerine ayrıca protesto gösterilerine müdahale, kimlik sorma, üst araması yapma ve silah kullanma yetkisi veriliyor. 

-Çarşı ve mahalle bekçileri, suç işlenirken veya işlendikten sonra, henüz izleri meydandayken suç delillerinin kaybolmaması veya bozulmaması için tedbir alabilecek.

-Bir suç veya kabahatin işlenmesini önlemek, suç işlendikten sonra kaçan faillerin yakalanmasını sağlamak, işlenen suç veya kabahatlerin faillerinin kimliklerini tespit etmek, hakkında yakalama emri ya da zorla getirme kararı verilmiş olan kişileri tespit etmek, kişilerin hayatı, vücut bütünlüğü veya mal varlığı bakımından ya da topluma yönelik mevcut veya muhtemel bir tehlikeyi önlemek amacıyla durdurulabilecek. 

-Durdurma için “makul” bir sebep yeterli olacak. Buna göre, "Süreklilik arz edecek, fiili durum ve keyfilik oluşturacak şekilde durdurma işlemi yapılamaz" denildi. Bekçiler durdurduğu kişiye kimlik sorabilecek, soru yöneltebilecek. Kimliği tespit edilemeyen kişiler kolluk kuvvetlerine bildirilecek.

-Uyuşturucu madde imal edildiği, satıldığı veya kullanıldığından, kumar oynandığından ya da fuhuş yapıldığından şüphe edilen yerleri bağlı bulundukları genel kolluk birimlerine bildirecek.

-Görev saatleri içinde ve görevlendirildikleri bölgede devriye hizmeti yürütecek, şüpheli durum veya kişileri bağlı bulundukları genel kolluk birimlerine bildirecek.

-Şiddet mağduru kadın ve çocuklara doğrudan yardım edebilecekler.

-Bekçiler, jandarma hizmetleri sınıfına dahil edilecek ve emeklilik yaşları 60 olacak.