BDS Türkiye 68. yılında Nakba’yı lanetledi

Filistin'de siyonist işgalin başlangıcı olan Nakba, 68. yılında lanetlendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Mayıs 2016
  • 16:26

Filistin'de siyonist işgalin başlangıcı olan ve Büyük Felaket olarak anılan Nakba'nın 68. yılında, BDS Türkiye (Filistin İçin İsrail'e Boykot Girişimi) yaptığı eylemle Nakba'yı lanetledi. Galatasaray Lisesi önünde yapılan eylemde Filistin bayrakları açıldı, dövizlerde ise İngilizce, Türkçe ve Arapça olarak “Direniş”, “İntifada” ve “Dayanışma” yazıları yer aldı.

“Nakba'dan bugüne katliamlar ve direniş sürüyor!”

Eylemde yapılan konuşmalarda Nakba'dan bugüne katliamların ve direnişin sürdüğü vurgulandı. Dünyanın en büyük ordularından birine sahip işgalci İsrail'e karşı Filistinlilerin taşlarla direndiği hatırlatıldı, İsrail'in emperyalizmin bölgedeki ortağı olduğuna dikkat çekildi. Aynı zamanda Ortadoğu’daki işbirlikçi rejimlerin Suriye, Irak, Yemen gibi ülkelerde mezhepçiliği kışkırtarak halkların katledilmesine sebep olduğuna da dikkat çekildi.

Filistin halkı bedel ödemeye devam ediyor

Eylemde Filistin Diasporası'ndan bir Filistinlinin Arapça yaptığı konuşmada Nakba'nın bugün de sürdüğü, Filistin halkının tutsak, yaralı ve şehit vermeye devam ettiği söylendi. İşgale karşı intifadaların devam ettiği vurgulanırken, İsrail'in Filistin'i Yahudileştirme çabalarına değinildi. Bunlara karşın İsrail'e taviz veren anlaşmaları reddettikleri ilan edilerek siyonizme karşı kültürel, askeri, akademik alanlar gibi birçok alanda boykot çağrısı yapıldı.

“Mültecileştirme, katliam ve abluka”

Basın açıklamasını ise BDS Türkiye'den Aylin Kaplan okudu. Açıklamada 15 Mayıs 1948 tarihinde Filistinlilerin, siyonist terör ve yerleşim sonucu topraklarından edildiği, 15 Mayıs'ı izleyen dönemlerde 500'den fazla Arap köyünün haritadan silindiği aktarıldı. Aynı yıl içinde 750 binden fazla Filistinlinin mülteci durumuna düştüğü belirtilen açıklamada bugünün “Filistin halkının 'Nakba' olarak adlandırdığı büyük trajedinin başlangıç günü” olduğu söylendi.

Nakba'nın geçmişte kalmadığı belirtilen açıklamada, bugün 6 milyon Filistinlinin dünya çapında mülteci konumunda olduğuna dikkat çekildi. Bugün de Filistin'de siyonist yerleşimcilerin Filistinlilere karşı kundaklama, cinayet gibi saldırılarla Nakba'yı sürdürdüğü belirtilerek siyonist yerleşimcilerin cezadan da muaf tutulduğuna dikkat çekildi. Kudüs'te “Arapsızlaştırma” politikasının izlendiği belirtilen açıklamada Hristiyan Filistinlilerin dini binalarının da siyonistler tarafından taciz ve saldırı altında tutulduğu ifade edildi. Gazze'deki kara, hava ve deniz ablukasının sürdüğü hatırlatılarak, 1948 sınırları içinde yaşayan Filistinli Arapların da İsrail devletinin baskısı altında olduğu ifade edildi. Nakba'nın 68. yıldönümünde Filistinlilerin topraklarına geri dönüş hakkı hatırlatılırken, İsrail devletinin meşruiyetini tanımadıklarının altı çizildi.

“Türkiye-İsrail 'normalleşmesi'ni reddediyoruz!”

“Ne yazık ki içinden geçtiğimiz günler, 6 yıl önce kısmen gerilemiş olan Türkiye-İsrail ilişkilerinin onarılmasına tanıklık ediyor” ifadeleri yer alan açıklamada, iki ülke sözcülerinin yeni bir anlaşma yapmaya yakın olduklarını açıkladıkları hatırlatılarak, bu anlaşmanın elçiliklerin açılması ve doğalgaz alımının ötesinde kapsamlı bir ortaklık olduğunun anlaşıldığına dikkat çekildi. Türkiye'nin NATO'daki İsrail vetosunu kaldırdığı da hatırlatıldı.

Açıklamanın devamında Nakba'yı anmanın, Filistin halkının taleplerine sahip çıkmak ve İsrail'e karşı kapsamlı bir boykottan geçtiği söylendi ve Türkiye-İsrail “normalleşmesi” için atılacak adımları kategorik olarak reddettiklerinin altı çizildi. Basın açıklamasının ardından eylem sonlandırıldı.

Yaklaşık 60 Filistinli ve Türkiyelinin katıldığı eyleme yer yer alkışlarla destek verenler de oldu. Eylem boyunca sloganlar coşkuyla atılırken Arapça sloganların yanı sıra “Her yer Filistin her yer direniş!”, “Emperyalizm yenilecek direnen halklar kazanacak!”, “Filistin'de taş atan çocuklara bin selam!”, “Yaşasın Filistin Halk Kurtuluş Cephesi!”, “Direnen tugaylar Abu Ali Mustafa!” sloganları öne çıktı.

Kızıl Bayrak / İstanbul