Amasra Maden Katliamı davasında 3 tahliye

43 madencinin hayatını kaybettiği Amasra Maden Katliamı davasının 7’nci duruşmasında tutuklu yargılanan 3 kişi hakkında tahliye kararı verildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Mayıs 2024
  • 19:20

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesinde meydana gelen ve 43 madencinin hayatını kaybettiği patlamayla ilgili açılan davanın duruşmasına devam edildi. Bartın Adliyesi’nde görülen 7’si tutuklu 23 sanığın yargılandığı davanın 7. duruşmasında mahkemenin keşif için karar vermesi bekleniyordu.

Yargılama, madende keşif yapılabileceğine dair bilirkişi ön raporu ve TTK'nın keşif için sahanın açılması durumunda patlamalar olacağı, ancak su basılırsa açılabileceği yönündeki raporuna karşı cevap yazısı okunduktan sonra devam etti.

TTK’nın raporunun süreci uzatmak için verildiğini belirten avukatlar, keşfin bir an önce yapılmasını ve bilirkişi raporunun alınmasını talep etti.

Av. Derviş Aydın bilirkişi ön raporu ve ATİM cevabına dair beyanda bulundu. Aydın, “su basma” talebine dair şunları söyledi:

“Ön raporda böyle bir önlemden bahsedilmemiş ancak ATİM ısrarla su basılmasını istiyor. Devre kesicilerin çalışmayabildiğine dair defalarca tanıklık aldık. Sanıklar kendilerini suçlamama hakkına sahipler ancak biz de buna dair delillere ihtiyaç duyuyoruz. Log kayıtları ve röle grafiklerine dair ATİM’e başvurduk ancak ‘Veremeyiz, mahkemeden isteyin’ dendi.”

Savcılık tutuklu sanıkların tutukluluğunun devamına dair mütalaada bulundu. Av. Melike Polat Bursalı tutuklu sanıkların tutukluklarının devamı ve sanıklardan Serkan Özdoğan, Fazıl Karaküp ve Hidayet Gökdere’nin tutuklanmaları yönünde talepte bulundu.

Davada taksirle öldürmeden yargılanan Levent Aydın, İbrahim Hakan ve Menges Şahan Kahraman hakkında tahliye kararı verildi. Sanıklar hakkında ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağı kararı verildi. Diğer sanıkların tutukluluk halleri devam ediyor.

Dosyada sanıkların kusurlu olduklarını söyleyen bilirkişi raporu hakkında ek bilirkişi raporu aldırılmasına, keşif için Maden Mühendisleri Odasına yazı yazılmasına karar verildi. Duruşma 6 Ağustos’a ertelendi.