Yargıtay’da gerçekleştirilen törenle 2021-2022 Adli Yılı başladı. Ankara, Diyarbakır ve Adana’da barolar, Adli Yılı açılışına dair yargıdaki adaletsizliği protesto eden açıklamalar yaptı.
“Eşit bir dünya için direnen avukatlarız”
Ankara Barosu tarafından Ankara Adliyesi’nde basın açıklaması yapıldı. Adliyenin 4. ek binası önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan şunları söyledi:
“Savunma makamının yargı sisteminin dışına çıkartılmaya çalışıldığı, avukatların mesleklerini icra ettikleri her ortamda sistematik olarak şiddete uğradığı, öldürüldüğü; müvekkilleri ile özdeşleştirilerek yargılandıkları, ifade ve iletişim özgürlüğünün kağıt üzerinde kaldığı, kadın cinayetlerinin zamana yayılmış bir katliama dönüştüğü, çocukların sadece çocuk değil bir taraftan da işçi oldukları, adaletin tecelli edeceğine olan inancın adli makamlara değil de sosyal medyada kalabalıklara ulaşabilme umuduna havale edildiği ülkemizde yeni adli yılı kutlayamıyoruz. Ancak bizler, suskunluk sarmalına girmeyen ve eşit bir dünya için herkes adına direnen avukatlar olarak yeni adli yılı büyük bir kararlılıkla karşılıyoruz.”
Tahir Elçi’nin yokluğunda altıncı adli yıl açılışı
Diyarbakır Adliyesi önünde yapılan açıklamada konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin ölümünün üzerinden 6 yıl geçtiğini anımsatarak “Tahir Elçi’nin yokluğunda altıncı adli yılı açarken, cinayetinin hala aydınlatılmadığını da hatırlatmak isteriz” dedi. Yargıdaki geriye gidişe işaret eden Eren devamında “Bu geriye gidiş, elbette ve sadece bir mesleğin mevzi kaybetmesi olarak nitelenemez; bir bütün olarak tüm toplumun savunmasız bırakılması gibi daha genel ve kaygı verici sonuçlar yaratacaktır.” ifadelerini kullandı.
Hukuk eğitiminin niteliğinin güçlendirilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, bunun hızla artan hukuk fakülteleriyle olmayacağı belirtilerek şu öneriler sıralandı:
“Avukatlık stajının daha nitelikli bir yapıya kavuşturulması elzemdir. Tüm bunlarla beraber mesleğin ve özellikle mesleğe yeni başlayan avukatların ekonomik sorunlarına acil ve kalıcı çözümler üretilmelidir. Bu amaçla atılacak ilk somut adım mesleğe yeni başlayan avukatların temel kazanç alanı olan zorunlu müdafilik hizmetlerinden kaynaklı ücretlerin bir an önce iyileştirilmesi olacaktır.”
“Hukukun egemen olduğu sistem”
Adana Seyhan’da yapılan açıklamada Adana Baro Başkanı Semih Gökayaz, tek adam rejiminin önünün açıldığı 2017 referandumuna atıfla “parlamenter sistem” vurgusu yaptı. Baro olarak “Hukukun egemen olduğu bir sistemin inşası için kuvvetler ayrılığına dayalı güçlendirilmiş parlamenter sistemi savunacakları” ifade edilen açıklamada “Bağımsız yargı talebimizi her şartta ve koşulda dile getirecek, hukukun egemen olduğu bir sistemin talepkarı olacağız” denildi.