Akdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. Coşkun Usta, kontrolsüzce doğaya atılan ilaçların farmasötik kirliliğe neden olduğunu söyledi.
Antidepresan ilaçların balıklarda davranış bozukluğuna yol açtığını belirten Usta, "Antidepresan ilaç atığından etkilenen balıklar çok kolay oltaya atlayan, yem olan, avlanan bir form olmuş" dedi.
DHA’da yer alan habere göre tarihi geçtiği için çöpe ve doğaya atılan ilaçlar, kimyasal kirlilik oluşturuyor. Uzmanlarca 'farmasötik kirlenme' olarak adlandırılan durum son yıllarda ciddi boyutlara ulaştı. Kullanılmayan ya da tarihi geçen ilaçlar çöp yoluyla denizlere, toprağa karışıyor. Sadece kontrolsüzce doğaya atılan ilaçlar değil, vücudumuza aldığımız ilaçların bir bölümü de metabolik olarak dışarı atılıyor. Çevre şartlarına dayanıklı üretilen ilaçlar, doğada her geçen gün birikiyor. Denizler ve topraklar kimyasal ilaçlarla kirleniyor. Metabolik atığı filtrelemek için dünyada pek çok ülke kanalizasyon sistemleri geliştiriyor. Özellikle antidepresan ilaçlar, deniz canlıları üzerinde davranış bozukluğuna varan etkilere neden oluyor. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Coşkun Usta, “Antidepresan ilaç atığından etkilenen balıklar çok kolay oltaya atlayan, yem olan, avlanan bir form olmuşlar" dedi.