Bakanlık zaman aşımı için uğraşıyor

Musa Anter’in katledilmesi üzerine görülen JİTEM Ana Davası’nda mahkeme heyeti, Adalet Bakanlığı’nın hala kendilerine yanıt vermediğini belirtti. Avukatlar ise bakanlığın zaman aşımı için çaba harcadığını vurguladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Mart 2022
  • 21:20

Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından 1993’te öldürülen Ayten Öztürk cinayetiyle ilgili dava ile birleştirilen Musa Anter cinayet davasının (JİTEM Ana Davası) 33. duruşması Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Mahkeme heyet başkanı “Hogir” kod adlı itirafçı Cemil Işık’ın öldürülmesine ilişkin bilgi ve belgelerin edinilmesine dair Adalet Bakanlığı’nın uluslararası istinabeye dair bir cevap vermediğini belirtti. Bununla birlikte Adalet Bakanlığı’nın yargılanan kimse için bilgi vermediğini söyledi.

İHD adına Avukat Günizi Satar ve Van Baro Başkanı Avukat Zülküf Uçar da baro adına davaya katılma talebinde bulundu. Ara kararında mahkeme başkanı, “doğrudan zararı olmadığı” gerekçesiyle İHD ve Van Barosu’nun talebini reddetti.

Ardından Musa Anter’in oğlu Dicle Anter söz aldı. Anter, sanık Abdülkadir Aygan’ın savunma tespiti işleminin bir an önce tamamlanmasını istedi.

Anter ailesi avukatı Nuray Özdoğan da Adalet Bakanlığı’nın dosyayı zaman aşımına uğratmak için çabaladığını belirterek şunları ifade etti:

“Kararlarınızı etkisiz hale getiren de bakanlık. Abdulkadir Aygan’ın ifadesinin alınmasını engelleyen de bakanlık. Bakanlığın, dosyanın zaman aşımına uğraması için bir çabası var ne yazık ki. Yurt dışı istinabelerimizin sonuçlanacağına inanmıyoruz. Ama bakanlığın ya da devlet içerisindeki birilerinin bu dosyanın zaman aşımına uğraması beklentisi var. Biz burada JİTEM’in işlediği bir suçu yargılıyoruz. JİTEM tarafından işlenen suçlar açısından TCK 77 gereği JİTEM örgütünün işlediği suçlar birlikte değerlendirildiğinde sistematik, suçların işlendiği kişiler Kürt vatandaşlar ve siyasi saikle işlenmiş suçlar. Bu suçlar tam da TCK 77’de tanımlanan suçlar. Dolaysıyla bu dosyada zaman aşımı işleminin uygulanmayacağı kanaatindeyiz.”

Özdoğan’ın konuşmasının ardından ara kararını açıklayan mahkeme, Abdülkadir Aygan savunmasının alınmasına dair Adalet Bakanlığına yazı yazılmasına, sanık Cemil Işık’ın öldürülmesine dair yurt dışıyla temas sağlanması için Adalet Bakanlığı’na yazılan yazının cevabın beklenmesine, sanık Hamit Yıldırım hakkında uygulanan adli kontrol tedbirinin kaldırılması hususundaki taleplerin reddine hükmederek bir sonraki duruşmayı 20 Haziran’a erteledi.

Duruşmanın ardından adliye önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Avukat Nuran Özdoğan, “Mahkeme hala, Adalet Bakanlığı’ndan sanık Abldülkadir Aygan’ın ifadesinin alınmasını bekliyor. Hala asli sanıklardan biri ve en çok beyanı olanın savunması alınmadı” dedi.

Polis açıklamanın yapılmasını engelledi.