Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde 21 Mayıs günü meydana gelen fırtına, 30 teknenin batmasına, 100’e yakın teknenin de hasar almasına neden oldu. Bunun üzerine balıkçı barınağı yapılması istendi. Ayvalıklı deniz emekçileri yıllardır bu talepte bulunurken, belediye başkanlarının verdiği sözü tutmadığı ifade edildi. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin ise yeni proje için başvuruda bulunduklarını, onay beklediklerini söyledi.
Deniz emekçileri bir açıklama yayımladı. Açıklamada, bölgede 1500’e yakın teknenin barınabileceği güvenli bir barınak için 27 Mayıs günü eylem çağrısında bulunuldu. Açıklamanın devamında ise şunlar ifade edildi:
“21 Mayıs sabahı Ayvalık büyük bir felaket yaşadı. 100’ün üzerinde irili ufaklı tekne parçalandı. Ayvalık’ın denizcileri, deniz emekçileri büyük kayıp verdi. Açıkça duyuruyoruz: Bu felakete yol açan sebep sadece sert esen kasırga değildir. Ayvalık’ta teknelerimizi koyacak güvenli bir barınağımız yok.”
Devamında ise daha önce Ayvalıklı denizcilerin kullandığı limanın özelleştirilerek lüks yatlar için ayrıldığı ifade edilerek şunlar söylendi:
“Çok küçük miktarda teknenin sığınabileceği Cunda’daki balıkçı barınağı da bugün tamamen Sahil Güvenlik Komutanlığı’na tahsis edilmek isteniyor. Ayvalık’ta 1.500’e yakın teknenin barınabileceği tek bir güvenli yer yok.”
Her seçim döneminde barınağın yapılacağı vaat edilse de sözlerin yerine getirilmediği belirtildi. Devamında şunlar ifade edildi:
“İşte 21 Mayıs sabahı yaşadığımız felaketin esas sebebi budur. Ekmeğini denizden çıkaran pek çok arkadaşımız ekmek teknesini kaybetmiştir. Denize sevdalı, kıt kanaat geçinirken artırdığı üç-beş kuruşla tekne almış, evine balığını o teknelerle götüren amatör denizciler belki de tek varlıklarını yitirmiştir.”
Açıklamada, yerine getirilmesini istedikleri iki talep şöyle sıralandı:
“1. Ayvalık’ta talebi karşılayabilecek bir barınak derhal planlanmalı, inşasına ise hemen başlanmalıdır. Bunun için denizi ve rüzgarları iyi bilen deneyimli balıkçıların mutlaka görüşü alınmalıdır.
2. Yaşadığımız son felaket bir afettir. Bu afette teknelerini kaybeden ve tekneleri hasar gören tüm denizcilerin, balıkçı, ticari, amatör ayırt edilmeden tüm zararları tazmin edilmelidir. Büyük holdinglere kaynak ayıran hükümetin, geçim kaynağını ve çoğu durumda tek varlığı olan teknesini kaybeden afetzede denizcilere kaynak ayırması zor olmasa gerektir.”
Son olarak taleplerini duyurmak için 27 Mayıs Perşembe günü saat 12.30’da Ayvalık Cumhuriyet Alanı’na çağrıda bulunuldu.