Ayten Öztürk hakkında ceza istendi

Kaçırılarak gizli bir işkencehanede 6 ay boyunca sistematik işkence gören Ayten Öztürk, işkenceyi anlattığı kitabı nedeniyle “örgüt propagandası” iddiasıyla yargılandığı davada ceza istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Eylül 2023
  • 16:30

Ayten Öztürk, 6 ay boyunca yaşadığı işkenceyi anlattığı “Faşizmin Gizli İşkencehanelerinde Direniş ve Zafer” adlı kitabı nedeni ile hakkında açılan dava, İstanbul Çağlayan Adliyesi 28’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşma öncesi yapılan açıklamada konuşan Yeşil Sol Parti milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu Öztürk’ün gördüğü zulmü ve işkenceyi duyurmak istediği için baskı gördüğünü kaydetti. HDP önceki dönem Milletvekili Musa Piroğlu ise işkencenin insanlık onuruna aykırı olduğunu ve işkence suçlarında zaman aşımı olmadığını vurguladı. Son olarak konuşan Ayten Öztürk ise şunları ifade etti:

“İşkenceyi anlattığımdan dolayı yargılanıyorum. İşkenceciler yargılansın. Kitap yazmak suç değildir. Altı yıldır adalet mücadelesi veriyorum vermeye de devam edeceğim.”

Açıklamanın ardından duruşmayı takip etmek için çok sayıda kişi salona geçmek istedi. Ancak, duruşma salonuna izleyici alınmadı.

“6 yıldır işkence soruşturulmadı”

Öztürk, savunmasında, yaşadığı işkencenin hiçbir mahkeme ve savcı tarafından soruşturulmadığına dikkat çekti. Öztürk, yaşadığı işkenceleri kitabında anlattığını söyledi. Kitabının düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu vurgulayan Öztürk asıl işkencecilerin yargılanması gerektiğini belirtti. Öztürk şunları ifade etti:

“6 ay süren bir işkence sürecinden bahsediyorum. İddianemeyi hazırlayan savcı kitabımı propaganda suçu aramak yerine çok açık olan işkence suçu ile ilgilenmeliydi. Benim kitabımda tek bir suç unsuru olmadığını hepiniz biliyorsunuz. İşkenceye karşı sessiz kalmak insanlık onuruna aykırıdır. Bundan dolayı ben değil asıl işkenceciler yargılanmalıdır. Benim amacım bir örgütün propagandasını yapmak değil işkence gerçeğinin duyulması, işkencecilerin cezalandırılması ve gizli işkence merkezlerinin açıklanması ve gizli işkence merkezlerinin açıklanması ve kapatılmasını. Benden sonra hiç kimsenin aynı işkenceleri yaşamasını istemiyorum. Yaşadıklarımı yazdığım kitabımdaki her satır düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındadır. Asıl suçluların, işkencecilerin cezalandırılmasını ve beratimi talep ediyorum.”

Savcı, duruşmada verdiği esas hakkında mütalaada Ayten Öztürk'e “Örgüt propagandası”dan ceza istedi. Dava 7 Kasım’a ertelendi.