Aydın’da jeotermal santral için zeytinlik kıyımı

Ken-Kipaş Elektrik Üretim AŞ’ye peşkeş çekilen Aydın’daki zeytinlik alanda gece saatlerinde ağaç kıyımı yapıldı. Elektrik santrali kurulması planlanan alanda asırlık zeytin ağaçları kökünden sökülerek gömüldü.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Eylül 2015
  • 09:08

Soma Yırca’nın ardından Aydın’ın Efeler ilçesinde de elektrik santrali için peşkeş çekilen bir alanda zeytinlik kıyımı yapıldı. Ken-Kipaş Elektrik Üretim AŞ’nin görevlendirdiği çalışanlar dün elektrik santrali için asırlık zeytin ağaçlarını iş makinalarıyla köklerinden söktü. Ağaçların daha sonra gömüldüğü belirtilirken mahalle sakinleri ağaç katliamını önlemek için ellerinde fenerlerle zeytin tarlalarına gitti. Firma çalışanları mahalle sakinlerinin geldiğini öğrenince iş makinalarıyla söktükleri ağaçları kamyonlara yükleyerek kaçtı.

Ağaç kıyımına tepki gösteren ve alanda zeytinliği olduğu belirten Ayşe Çetin, dört çocuğunu zeytinden elde ettiği gelirle okuttuğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Ben bu zeytin ağaçlarıyla 4 çocuk okuttum, everdim. Bunlar bizim geleceğimiz. Niçin enerji için bizim zeytin ağaçlarımızı katlediyorlar. Bunlar birer canlı varlık. Evlat gibi 50 yılda yetişiyor bu ağaçlar. Günah değil mi, ağlıyor bu ağaçlar. Acaba kendilerinden bir şey olsa ne olur. Bizler görmeyelim engellemeyelim diye gece kesiyorlar.”

Üniversite hastanesinin yanına santral

Yılmazköy Muhtarı Şahin Can ise şu ifadeleri kullandı:

"Firmanın işçileri bizi görünce kaçtılar. Ağaçların kesilmemesi ve jeotermal santral için yeni dilekçe verdik. Ama bunlar gece yapıyorlar bu işi, gündüz yapmıyorlar. Ağaçlara bakın, kesmişler gömmüşler. Buna bir kişinin dur demesi lazım. Yetkililerin, devletin bu işe bir dur demesi lazım. Üniversite hastanesinin yanında santral olmaz. Köy burada, mahalle burada. Kokudan duramıyoruz.”

Enerjiye karşı olmadıklarını kaydeden Can, daha sonra şunları söyledi:

“Biz ağacın köklenmesine karşıyız. Biz sağlıklı yaşamak istiyoruz, başka hiçbir şey istemiyoruz. Zeytin ağaçlarını dalındaki zeytinleriyle birlikte katletmişler. Bunları yapmak gönüllerine içlerine vicdanlarına sığıyorsa üniversite hastanesinin yanına santral kurmayı, biz de yardım edeceğiz, hep beraber kuracağız. Burada Ilıcabaşı Mahallesi, Yılmazköy Mahallesi, ASTİM, Gıda Çarşısı var. Burada jeotermal santrali kurulur, faydalıdır derlerse, hep beraber köylüce gideceğiz yardım edeceğiz. Kazma kürek çalışacağız burada, bedavaya çalışacağız. Kurulmaz deniyorsa da hep beraber kurdurmayacağız. Biz sağlıklı yaşam istiyoruz.”

“Geceleri nöbet tutacağız”

Kıyıma tepki gösteren mahalle sakinleri, asırlık zeytin ağaçlarının kesilmesine izin vermeyeceklerini ve gerekirse geceleri nöbet tutacaklarını ifade etti. Toprakla örtülen zeytin ağaçlarının köklerini ve dallarını bulan vatandaşlar, yapılan ağaç katliamını kınayarak bir an önce bu katliama son verilmesini istedi.

Ağaç katili Ken-Kipaş Elektrik Üretim A.Ş., 10 ay önce de aynı alanda zeytin ağaçlarını katletmiş, ancak kıyım tepkiler üzerine durdurulmuştu.