“Avukatlar Günü’nü kutlamıyoruz”

5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla Çağlayan Adliyesi önünde açıklama yapan hukuk örgütleri, avukatların katledildiği bir ülkede Avukatlar Günü’nü kutlamadıklarını duyurdu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Nisan 2022
  • 15:20

5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla Çağlayan Adliyesi önünde açıklama yapan hukuk örgütleri, avukatların katledildiği, adil yargılama talebiyle bedenini açlığa yatırmak zorunda kaldığı ve zindanlarda tutsak edildiği bir ülkede Avukatlar Günü'nü kutlamadıklarını duyurdu.

Eylemde “Avukatlığı savunmasız bırakmayacağız! Tutsak avukatlara özgürlük” yazılı pankart taşıyan avukatlar, Aytaç Ünsal’ın mesajını okudu. Ünsal, avukatları selamlayan mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Biz tutsak avukatlar olarak her zaman sizinleyiz, yanı başınızdayız. 2 yıl önce bugün adalet mücadelesine başlamıştık. Direndik, öldük ama zulme boyun eğmedik. Tarih boynumuzun eğildiğini asla yazmayacak. 2 yıl sonra bugün müvekkillerimiz adalet mücadelesini sürdürmeye devam ediyor. 5 Nisan’da Ebru ile birlikte adalet için direnen avukatların yanındayız.”

“5 Nisan mücadele günüdür”

Ardından hukuk örgütleri adına basın açıklamasını ÖHD İstanbul Şubesi Eşbaşkanı Esra Erin okudu. Erin “Bugün 5 Nisan Avukatlar Günü. Avukatlara atfedilmiş bugünü sadece bir kutlama günü olarak görmek bu mesleğin hafızasını yok saymaktır. Çünkü bugün aynı zamanda bir dayanışma ve mücadele günüdür” dedi ve avukatlık mesleğinin önündeki türlü engellere değindi. Erin şu şekilde devam etti:

“Tüm bunlarla mücadele etmeye çalışırken bir taraftan yüzlerce meslektaşımız sırf mesleki faaliyetleri sebebiyle hapishanelerde alıkonuluyor. Bizler mesleki faaliyetleri sebebiyle tutuklu bulunan, bugün yanımızda olamayan meslektaşlarımız olmadan 5 Nisan’ı bir kutlama günü olarak kabul etmiyoruz. İlk iş olarak onları bulundukları hapishanelerde ziyaret ettik. Onların adaletsizliği kabul etmeyişlerinden ve avukatlığı hapishane hücrelerinden bile sürdürmeye çalışmalarından avukatlığın yalnızca adliyelerde değil, hak arama mücadelesi olan her yerde sürdürülebileceğini tekrar hatırladık.”

Erin tutuklu avukatlar özgür olana dek mücadeyi yürüteceklerini vurgulayarak “Çünkü onların özgürlüğü savunmanın özgürlüğüdür” dedi.

Basın açıklamasının okunmasının ardından HDP Milletvekili Musa Piroğlu söz alarak adalet mekanizmasının iktidar tarafından sopaya dönüştürüldüğü bir dönemden geçildiğini belirtti. Kadınların, çevrecilerin, işçilerin, tutsakların herkesin adalet aradığına dikkat çeken Piroğlu savunmanın öneminin altını çizdi. 

Eylemde “Savunma susmadı, susmayacak!”, “Devrimci avukatlar onurumuzdur!”, “Tahir Elçi onurumuzdur!”, “Ebru Timtik onurumuzdur!”, “Tutsak avukatlara özgürlük!” sloganları atıldı.

Eylemi örgütleyen hukuk örgütleri: 

“ÇHD İstanbul Şubesi, ÖHD İstanbul Şubesi, Çağdaş Avukatlar Grubu, Avukat Dayanışması, Avukat Hareketi, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar, Kartal Hukukçular Derneği, Demokrasi için Hukukçular.”