İstanbul Barosu üyesi olan Avukat Ersin Arslan, haciz işlemleri için gittiği Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki bir evde, icra memurları ile tartışma yaşayan ev sahibi tarafından silahla öldürüldü. Yaşanan cinayete karşı meslektaşları, tepkilerini birçok merkezde yaptıkları eylemler ile gösterdi.
80 baro meslektaşlarının öldürülmesine tepki gösterdi
80 ilin barosundan Arslan'ın öldürülmesine tepki olarak, ortak bir açıklama yapıldı.
Açıklamada sadece olayın avukatlığını yaptıklarını hatırlatarak “ne acıdır ki hep baktığımız davalarla özdeş tutup davanızın tarafıymışız gibi gördüğünüz, saldırıya uğramamıza, dövülmemize, bıçaklanmamıza, silahla vurulmamıza ve korun(a)mamamıza tanık olduğunuz avukatlarız” denildi.
Avukat Ersin Arslan için “Meslektaşımız henüz 27 yaşında gencecik bir insandı. Görevi gereği gittiği haciz mahallinde katledildi” denilen açıklamada “Artık yeter!” vurgusu yapıldı. Açıklama şu ifadelerle devam etti:
“Avukatlara yönelik her saldırıdan sonra yılmadan söyledik; Avukat, yargı mekanizmasının sacayağıdır, hakim ve savcı nasıl korunuyorsa, avukat da öyle korunmalıdır dedik. Savunmanın kutsallığından bahisle, uygulama ve söylemlerle meslek mensuplarımızı hedef göstermeyin dedik. Gün gelecek sizin de avukata ihtiyacınız olacak dedik.
Dinletemedik… Hakarete uğradık, dövüldük, bıçaklandık, öldürüldük.
Daha ne kadar öldürüleceğiz?”
Mersin Barosu ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyeleri de öldürülen Avukat Arslan için Mersin Adliye binası önünde eylem yaptı. Eylemde yaşamını yitiren tüm avukatlar şahsında saygı duruşunda duruldu. Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, eylemde söz alarak, tepkisini "Daha ne kadar öleceğiz?" diyerek gösterdi. Yeşilboğaz ayrıca yargılama aşamasında davaya müdahil olma talebinde bulunacaklarını belirtti.
Adana Barosu yöneticileri ve üyeleri de Adana Adliyesi Taş Bina önünde cüppeleriyle açıklama yaparak cinayeti kınadı. Baro Başkanı Veli Küçük, 2001'de Adana'da yaşanan benzer bir saldırıda 31 yaşında hayatını kaybeden Av. Savaş Bedir ve icra memuru Hasan Fındıl'ı hatırlatarak, avukat cinayetlerinin son bulmasını istedi.
Mardin Barosu tarafından Adliye binası önünde de açıklama yapıldı. Açıklamaya çok sayıda avukat cübbeleriyle katıldı. Mardin Barosu Başkanı İsmail Elik söz alarak, bu cinayetlerin ilk olmadığını vurguladı. Devamında şunları ifade etti: "Avukat herhangi bir olayın tarafı değildir. Üstlendiği davanın tarafı değildir. Sadece vekilliğini yaptığı şahsın ve şahısların hukuki haklarını korumakla yükümlüdür. Karşı tarafa düşman değildir. Sadece görevini yerine getirmektedir.”
İzmir’de Cuma günü duruşmalara girilmeyecek
Avukat Ersin Arslan'ın Gebze’de haciz işlemi için gittiği evde öldürülmesine tepki gösteren İzmir Barosu, Cuma günü duruşmalara katılmama kararı aldı.
"Arslan'ın göğsüne saplanan merminin asıl hedefi avukatlık mesleğidir" denilen açıklamada, avukatların 19 Mart Cuma günü duruşmalara girmeyeceğini bildirdi.
Baroya bağlı avukatlar, saldırılara tepki göstermek için 18 Mart Perşembe günü saat 12.30'da Bölge Adliye Mahkemesi önünde anma ve protesto eylemi gerçekleştirecek.