ANYAKAY-DER’den gözaltılara tepki

Dernek binalarına yapılan polis baskınını ve üyelerinin gözaltına alınmasını protesto eden ANYAKAY-DER dayanışma çağrısında bulundu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Kasım 2021
  • 19:49

Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER), 25 Kasım’da gece saatlerinde dernek binalarına yapılan polis baskınını ve yöneticilerinin gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yaptı. Şirinevler’de bulunan dernek binalarında yapılan açıklamaya, Barış Anneleri İnisiyatifi, Marmara Tutsak ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (MA-TUHAYDER) ve çok sayıda kişi katıldı.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre ANYAKAY-DER Eşbaşkanı Ayhan Yıldız, derneklerine yapılan baskının hukuksuz olduğunu söyledi. Bu baskılarla daha önceki dönemlerde de karşılaştıklarını ifade eden Yıldız, bu baskıların kendilerini yıldırmayacağını ve çalışmalarına tüm hızıyla devam edeceklerini aktardı. Basın açıklamasını dernek binası önünde yapmak istediklerini ancak polislerin izin vermediğini ifade eden Yıldız, bu durumun kendilerinden nasıl korkulduğunun bir göstergesi olduğunu söyledi.

Mücadeleyi yükselteceğiz

TUAY-DER Eşbaşkanı Esin Çelik, aynı baskının kendi derneklerine de yapıldığını hatırlatarak, geçmiş olsun dileklerini iletti. ANYAKAY-DER’in yasal ve resmi bir dernek olduğunu ifade eden Çelik, “Bu hukuksuz baskınlarla illegalize edilmeye ve hedef gösterilmeye çalışılıyor. Bunları kabul etmiyoruz. Derneğimizle dayanışmaya, ortaklaşmaya ve mücadeleyi yükselteceğimizin sözünü veriyoruz” diye belirtti.

“Saldırıları lanetliyoruz”

Barış Anneleri İnisiyatifi üyesi Güler Buğday da, bu saldırıların Kürt halkına dönük olduğunu belirterek, tamamıyla hukuksuz olduğunu söyledi. Buğday, “Artık yeter. Bu saldırıları lanetliyoruz. Varız ve ayaktayız ve kurumlarımızı koruyoruz” dedi.

İktidarın ayakta kalması mümkün değil

Hasan Karakoç ise, iktidarın hem ekonomik hem de siyasal bir kriz içinde olduğunu ifade ederek, iktidarın savaş siyasetiyle varlığını sürdürdüğünü belirtti. Karakoç, bu nedenle iktidarın, muhalefeti gözaltı, tutuklama, işkence ve baskıyla susturmaya çalıştığını söyledi. İmralı’da tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin cezaevlerinden sonra tüm Türkiye’ye yansıdığının altını çizen Karakoç, iktidarın baskı ve zor araçlarıyla ayakta kalmasının artık mümkün olmadığını kaydetti.

Karakoç, ANYAKAY-DER’in kuruluşundan bu yana daha fazla ölümün yaşanmamasını esas aldığını kaydederek, “Savaşın yıkım dışında bir şey getirmeyeceğini her fırsatta dile getirdik, getiriyoruz. Ancak savaştan medet uman iktidar bizim barış çığlıklarımızı kendisi için en büyük tehdit olarak gördüğünden ve halkın krizin esas sebebini görmesini istemediği için bize dönük saldırılarını sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

Sahiplenme çağrısı

Yapılan baskını kınadıklarını belirten Karakoç, “Bu baskılara çalışmalarımızı daha da büyüterek cevap olacağımızı buradan bir kez daha belirtiyoruz. Bu baskılar ve gözaltılar ancak irademizi güçlendirir. Yitirdiklerimize verdiğimiz sözün gereği olarak halkımızın daha fazla bu acıları yaşamaması için herkesi derneğine sahip çıkmaya ve bu baskılar karşısında ses yükseltmeye çağırıyoruz. Baskılar bizi yıldıramayacaktır” diye belirtti.

Açıklama, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganı ve alkışlar eşliğinde son buldu.