Anadilde eğitim için okula gitmediler

Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) ana dilde eğitim talebiyle okulları boykot etme çağrısı üzerine bugün çok sayıda derslikte öğrenciler yer almadı, kimi okullar ise boş kaldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Eylül 2015
  • 15:47

ANF’nin haberine göre ana dilde eğitim talebiyle okullar boykot edildi. Amed, Mardin, Dersim, Şırnak, Hakkari ve Siirt'te okul sıraları boş kaldı.

Amed

Amedliler, DTK'nin ana dilde eğitim için yaptığı çağrıya destek vererek çocuklarını okula göndermedi. Yenişehir ilçesinde bulunan 5 Nisan İlkokulu, İnönü İlkokulu ve Yenişehir ilkokulu gibi okullarda öğrencilerin neredeyse tamamı okula gitmeyerek sınıfları ve okul bahçelerini boş bıraktı. Yine okula gitmeyen öğrenciler, sokak aralarında ve parklarda oyun oynayarak, günlük yaşamına devam etti. 
Bağlar'da da boykot kararına güçlü bir şekilde sahip çıkıldı. İlçede bulunan Yeni Nüket ve Coşkun Akyol İlkokulu, Kazım Karabekir Ortaokulu, Hüseyin Ulu ilkokulu gibi okulların tamamında hiçbir öğrenci okullara gitmeyerek yeni eğitim-öğretim yılını boykot etti.

Silvan

Silvan ilçesinde "Ana dilinde eğitim haktır, hakkımıza sahip çıkalım" şiarıyla başlatılan okul boykotu çağrısının ardından okullar boş bırakıldı. Okullarda sadece ilçeye yeni atanan öğretmenlerin olması dikkat çekti. Bağlar Mahallesi'nde bulunan ve bin 50 öğrenci nüfusuna sahip olan Malabadi Anadolu Lisesi'nin bütün sıraları boş kalırken, bazı okullarda ise birkaç öğrencinin okul bahçesinde top oynadığı görüldü.

Nusaybin

Mardin'in Nusaybin ilçesinde de Kışla, Devrim, Fırat, Dicle, Abdulkadirpaşa, Yenişehir ve Dicle mahallelerindeki okullar olmak üzere ilçenin tüm diğer mahallelerinde okullar boykot edildi.

Dersim

Dersim'de de boykot kararına destek verildi. Aileler ana dilde eğitim hakkı ve zorunlu din dersine karşı çocuklarını okula göndermedi.

Şırnak

Şırnak merkez ve Cizre, Silopi, İdil, Uludere ve Beytüşşebap ilçelerinde de okullar boykot edildi. Çocuklar ve aileler ana dilde eğitim taleplerini dile getirdi.

Siirt

Siirt'te kent genelinde öğrencilerin büyük bir çoğunluğu boykot kararına uydu. Siirt Üniversitesi ve kentte bulunan liselerin yanı sıra, Barış, Doğan, Algül, Ulus, İnönü, Conkbayır, Çal, Alan, Affet, Veysel Karani, Domlupınar ve Tınaztepe mahallerinde bulunan okullarda boykot etkili oldu.

Hakkari

Hakkari merkezde bulunan 50 okulda öğrenciler ana dilde eğitim talebiyle sıraları boş bıraktı. Eğitim Sen Hakkari Şubesi Eşbaşkanı Süleyman Aşkan, öğrencilerin boykota katılım oranın yüksek olduğunu ve okulların boş kaldığını açıkladı.
Boykot çağrısına Gever (Yüksekova) ilçesinden de her sene olduğu gibi bu yıl da yüzde 100 destek geldi. İlçe merkezi ve köylerdeki tüm okullarda dersler boykot edildi. Okulların bazılarında eğitim emekçileri de çağrıya destek vererek okullara gitmedi. Şemdinli ilçesinde de sınıflar boş kaldı.