Aliağa Emek ve Barış Şenliği sona erdi

Aliağa Emek ve Barış Şenliği, dün akşam yapılan ikinci gün programıyla sona erdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Eylül 2019
  • 09:00

Aliağa Emek ve Barış Şenliği’nin ikinci günü kapsamında Aliağa Demokrasi Meydanı’nda saat 17.30’da “Emek Mücadelesi ve Sendikalar” konulu panel yapıldı

Moderatör CHP 26. Dönem Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı sendikalaşma oranı, asgari ücretin yetersizliği, ikitdarın sendikalaşmanın önündeki engellerinden söz etti. “Hukuk devleti, özgürlükçü bir düzen gerekiyor” dedi.

İlk konuşmacı Eğitim-Sen Eğitim Uzmanı Dr. Erkan Aydoğanoğlu, iktidarın teşhirini yaptı ve uygulamalarının sonuçlarına değindi. İşçilerin birliğini sağlamanın önemine vurguladı ve sadece ekonomik değil siyasal mücadeleyi de örgütlemek gerektiğini belirterek “Bize işçi sınıfı için mücadele eden, bütün sorunları sahiplenen sendikalar lazım” dedi.

Bir diğer panelist Kristal-İş Eğitim Uzmanı Zafer Aydın, Aliağa Belediyesi işçilerinin direnişini selamlayarak söze başladı. “Türkiye sendikal hareketi tarihinin en suskun ve tepkisiz dönemini yaşıyor. Toplumsal ağırlığı kalmadı, sözünün değeri yok” dedi. “Şu anda sendikaların tek faaliyeti TİS, bunda da yeni bir madde koyamıyorlar, demokratik hakları geri veriyorlar, tek yaptıkları enflasyon oranında zam almak” diye ekledi.

Sınıf hareketinin tarihine atıflarda bulunan Aydın, “Sendikaların ana gövdesi Akp’nin vesayeti altındadır” dedi. “Ne yapmak lazım? Sendikaları sınıf mücadelesi içerisinde algılayan sendikal hareket lazım, tek adamı devirecek sınıf hareketini büyütecek örgütlenme lazım. Sınıf eksenli siyaseti yeniden devreye almak lazım. Bu örgütlenmeyi de işçiler yapacak, aşağıdan yapacağız” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Katılımcıların ek konuşmalar yaptığı panel 18.30’da sona erdi. Aranın ardından saat 20.00’de Ataol Behramoğlu şiirleriyle sahne aldı. Behramoğlu’nun şiir dinletisinin ardından ise Ezginin Günlüğü konseri başladı.

Şenlik alanında Ege İşçi Birliği stand açtı. Standda MİB, PİB bültenlerinin yanısıra ‘Greif Direnişi: Sınıf Hareketinin Devrimci Geleceği’ kitabı, Ege İşçi Birliği’nin kıdem tazminatı broşürü ve bildirileri yer aldı.

İzmir İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi ise ilk gün olduğu gibi ikinci gün de bildiri dağıtımı yaparak kurultay çalışmasına katılım çağrısını sürdürdü.

Kızıl Bayrak / İzmir