Ali İsmail Korkmaz ikinci ölüm yıldönümünde anıldı

Haziran Direnişi'nde polis ve esnafın saldırısıyla katledilen Ali İsmail Korkmaz, ikinci ölüm yıldönümünde yapılan etkinliklerle anıldı

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Temmuz 2015
  • 19:44
Hatay

Hatay

Eskişehir

Eskişehir

Haziran Direnişi sırasında Eskişehir'de katıldığı eylem sonrasında polis ve esnaf saldırısıyla katledilen Ali İsmail Korkmaz, ölümünün 2. yıldönümünde anıldı.

 

Hatay'da mezarı başında anıldı

Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü 1′inci sınıf öğrencisiyken katledilen Ali İsmail Korkmaz için, bugün saat 18.00'de Hatay Ekinci Mezarlığı'nda bulunan mezar başında bir araya gelindi.

Ali İsmail Korkmaz’ın yakınları, yine Haziran Direnişi sırasında katledilen Ahmet Atakan'ın annesi Emsal Atakan ile Abdullah Cömert'in annesi Hatice Cömert de anmaya katılanlar arasındaydı.

Anne Emel Korkmaz, anma boyuncu gözyaşlarına boğulurken, oğlunun mezar taşına sarılarak  ''Kurban olayım sana oğlum, katiller seni elimden aldı. Sen hayatı, yaşamayı seven bir çocuktun, yeğenlerini de mezarına getirdim. Her gün resimlerine bakıp ağlıyoruz oğlum'' dedi. Anne Korkmaz ayrıca şunları söyledi:

"Yeğenleri okula başlayacak, Ali Yusuf'u çok merak ediyordu, göremedi, Ama Ali Yusuf her gün amcasının fotoğraflarını öpüyor. Ama Ali bizimle de bizden sonra da yaşayacak bundan eminim. Sizler gibi iyi yürekli insanlar olduğu sürece bizim çocuklarımız yaşayacak. Ama o katiller, katil damgasıyla yaşayacak, sadece kendileri de değil çocukları da."

Anma etkinliğinde kısa bir konuşma yapan abi Gürkan Korkmaz, büyük bir acı yaşadıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Bizim için artık hayat karanlık maalesef. Ama biz bir nebzede olsa güçlü durabiliyorsak, bu sizlerin sayesindedir. Maalesef bu analar ağlıyor ama dileğimiz başka annelerin ağlamaması. Biz Ali İsmail'in anısını, onun hayat felsefesiyle, barışla aydınlık bir dünya hayaliyle devam ettirmeye çalışıyoruz. Temennimiz başka anaların ağlamaması, başka evlerin yıkılmaması. Çünkü Ali İsmail evimizin neşesiydi. Bundan sonra başka analar ağlamasın, başka Ali İsmailler, başka Abdocanlar, başka Ahmetler yitirilmesin. Biz başka anaların ağlamadığı bir dünya istiyoruz. İnanıyoruz ki o gün bir gün gelecek."

 

Eskişehir’de heykeli başında anıldı

Ali İsmail, Eskişehir'de de onun anısına dikilen heykelin başında anıldı. Espark Alışveriş Merkezi önünde bir araya gelen kitle, “Ali İsmail Korkmaz ölümsüzdür!”, “Ali’ye kıyanlar memleketi soyanlar!” sloganlarını attı. “Ali İsmail Korkmaz hala 19 yaşında unutmayacağız!” pankartının açıldığı eylemde, ilk olarak bir skeç gerçekleştirildi. Ardından yürüyüşe geçildi.

Ali İsmail'in heykelinin bulunduğu alana gelindiğinde anma saygı duruşuyla başladı. Heykelin önüne karanfiller bırakıldı.

Eskişehir Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını Özge Uyanık okudu. Uyanık, Ali İsmail öldürüldüğünde televizyonlara çıkan Eskişehir valisinin 'Ali'yi arkadaşları öldürmüştür' açıklamasının hala hafızalarda olduğunu, Vali Güngör Azim Tuna'nın Ali İsmail'in davasını 'güvenlik gerekçesiyle' Eskişehir'den Kayseri'ye aldırdığını hatırlattı. Uyanık, Ali İsmail'in davasının da Gezi'de diğer katledilenlerin davalarında olduğu gibi hukuksuzluklarla dolu geçtiğine dikkat çekti. Özge Uyanık şöyle devam etti:

"Ali İsmail 38 gün yoğun bakımda yaşam mücadelesi verdikten sonra 19 yaşında hayatını kaybetti. Bizler de Eskişehir halkı olarak Ali’yi unutmadığımızı bir kez daha göstermek için yine buradayız. Bizler Ali’yle 2 Haziran günü aynı sokaktaydık. Gezi direnişinin üzerinden 2 yıl geçti, ancak ne Ali İsmail’i ne de AKP'nin polisleri tarafından öldürülen gençleri unutmadık. AKP 13 yıllık iktidarı boyunca bu ülkede onlarca genci katletti. ’Polise emri ben verdim’ diyen Erdoğan başta olmak üzere tüm sorumlulardan hesap sorana kadar mücadelemiz devam edecek. Ali İsmail hep 19 yaşında. Unutmadık, unutturmayacağız."

Eylemin ardından içerisinde CHP'li milletvekillerinin olduğu bir grup, Ali İsmail'in 2 Haziran 2013 tarihinde saldırıya uğradığı Kurtuluş Mahallesi Sanayi Sokak’taki ekmek fırının önüne giderek buraya karanfiller bıraktı ve saygı duruşunda bulundu.

 

Katiller aklandı

Ali İsmail davasında, soruşturmanın başında Ali İsmail'in dövüldüğü anın kayıtlara yansımadığı belirtildi. Sonrasında bilirkişi raporuna göre sabit diskteki dosyaların zarar gördüğü açıklandı. Kayıp olduğu iddia edilen görüntüler İsmail Saymaz'ın haberiyle ortaya çıktı. Görüntülerden sonra saldırganların kimlikleri belirlendi.

İsmail K. ile akrabaları Ramazan K., Muhammet V. ve Ebubekir H. ile polis Mevlüt S’nın Korkmaz'ı ‘kasten adam öldürme’ iddiasıyla tutuklandı. Olay yerinde bulunan polis memurları Şaban G., Hüseyin E. ve Yalçın A.’nın tutuksuz yargılanmasına karar verildi.

2 yıl süren ve 21 Ocak 2015'te çıkan karar sonucu Ali İsmail Korkmaz Davası'nda polis memuru Mevlüt S.’ye 'ölüme sebebiyet vermek' suçundan 13 yıl hapis cezası verildi. Ceza 10 yıl 10 ay hapse çevrildi. Diğer polis memuru Yalçın A’ya ise önce 12 yıl hapis cezası verilirken ceza 10 yıla indirildi.

Dava sonrası polis Mevlüt S’nın avukatı Mutlu K., Mevlüt S’nın 4 yıl 2 ay hapis cezası yattıktan sonra denetimli serbestlik kapsamında tahliye olacağını ifade etti. Tutuklu sanıklar İsmail ve Ramazan K. ile Muhammet V.’ye verilen 8’er yıl hapis cezası ise 1/6 oranında iyi hal indirimi ile 6’şar yıl 8’er ay oldu. Tutuklu sanık Ebubekir H.’ye 8 yıl hapis cezası verildi. Fiil tam gerçekleşmediği için ceza önce yüzde 50, ardından 1/6 oranında iyi hal indirimiyle 3 yıl 4 aya düşürüldü. Ebubekir H. tutuklu kaldığı süre göz önüne alınarak tahliyesine karar verildi. Polis memurları Hüseyin E. ve Şaban G. ise beraat etti.