Alevi örgütlerinden “Demokratik Türkiye” mitingi

Alevi örgütleri, “Laik eğitim, insanca yaşam, demokratik Türkiye” şiarıyla binlerce kişinin katıldığı miting düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Aralık 2023
  • 17:30

Alevi örgütleri, “Laik eğitim, insanca yaşam, demokratik Türkiye” şiarıyla binlerce kişinin katıldığı miting düzenledi.

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Cem Vakfı ve Anadolu Alevi Canlar Federasyonu, Kadıköy'de “Laik eğitim, insanca yaşam, demokratik Türkiye” şiarıyla miting gerçekleştirdi.

Mitingde, “Eşit yurttaşlık, insanca yaşam temel haktır. Bir avuç azınlığın milyonların yokluğundan beslendiği zalimin talim ettiği yola minnet eylemem” ve “Diyanet kaldırılsın” pankartları açıldı. Çok sayıda siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütü mitinge kortejler halinde yürüyüş yaparak katıldı. Deyişlerle başlayan miting Alevi örgütlerinin temsilcilerinin sahneye davet edilmesiyle devam etti.

Ortak açıklama Alevi emekçilerin, devrimcilerin, sosyalistlerin, işçi sınıfının, Cumartesi ve Barış Anneleri’nin, geleceği çalınan gençlerin selamlanması ile başladı. Filistin halkının onurlu özgürlük mücadelesinin yanında oldukları belirtilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“Sözde İsrail’i kınayan ama anlaşmalarını devam ettiren bölge hükümetlerini hamasi nutukları bırakıp göreve çağırıyoruz.”

Belediyelere atanan kayyım ve siyasi tutsaklara değinilen açıklamada mafya liderlerinin, Hrant Dink’in katilinin, Madımak katillerinin serbest bırakıldığı belirtildi. “TTB’e kayyım atamak darbeciliktir” denilen açıklama “Faşizme karşı omuz omuza” sloganıyla karşılandı.

Doğa talanına ve “kentsel dönüşüm”e değinilen açıklamada “izin vermeyeceğiz. Yaşam alanlarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz” denildi.

Açıklamada şöyle devam edildi:

“ÇEDES ve benzeri projeler ile, çocuklarımızın geleceğini, cinsiyetçi ve şeriatçı kuşatma ile kadınların özgürlüğünü, soygun ve sömürü düzeni ile emekçilerin alınterini, "alttakine din iman üsttekine han hamam" siyasetiyle milyonlarca genci işsizliğe mahkum ediyorlar.

Kültür ve turizm Bakanlığına bağlı, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurarak, Dedelerimize maaş adı altında rüşvet teklif ediyorlar.  Hükümetin asimilasyon üssü haline gelen bu başkanlığı tanımıyoruz, kabul etmiyoruz. Devletin Alevisi olmayacağız. Dedelerimizi hükümetin memurları yapmayacağız. Retçi, inkarcı ve asimilasyoncu politikalarınızı, gerici, ırkçı, tekçi, dinci eğitim sisteminizi kabul etmiyoruz ve hep birlikte bu saldırılarınızı püskürteceğiz. Laik, demokratik, bilimsel, parasız ve anadilinde eğitim mücadelemizden asla vaz geçmeyeceğiz.

Çocuklarımıza zulmediyorsunuz. Zorunlu din derslerini kaldırın…

Ülkemizin ve halkımızın alın terlerini rızalıklarını almadan dini kurumlara, diyanet işleri başkanlığına, cemaatlere ve tarikatlara aktarıyorsunuz. Bilimin ve aydınlanmanın önünde en önemli engel haline gelen Diyanet İşleri Başkanlığını kaldırın.

Alevilerden gasp ettiğiniz dergahlarımızı, vakıflarımızı, ibadethanelerimizi gerçek sahipleri olan Alevilere teslim edin.

Bu utan artık size yeter. Madımak otelini utanç müzesi haline dönüştürün ve tüm katliamlarla yüzleşin…

Cem ibatetimiz, Cemevleri ibadethanemizdir nokta. Cemevlerimizi ve inancımızı anayasal güvence altına alın…

Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi başkanlığını derhal feshedin…

Yıllardır mücadele ettiğimiz ve en önemli talebimiz olan “Eşit Yurttaşlık Hakkı”  talebimizi bir kez daha haykırıyoruz..

Hükümeti, Türkiye’nin imzaladığı başta İstanbul Sözleşmesi, Çocuk hakları Sözleşmesi başta olmak üzere bütün uluslararası sözleşmelere uymaya ve uygulamaya, meclisi de imzasının arkasında durmaya davet ediyoruz.”