KHK ile 6 yıldır çalıştığı işinden edilmesinin ardından, bir yılı aşkın süredir Düzce’de oturma eylemi yapan ve birçok kez gözaltına alınan mimar Alev Şahin’e “İstiklal Marşı’nı alenen aşağılama” iddiasıyla dava açıldı. İddianamede Türkiye Kamu Sen Düzce İl Temsilciliği tarafından Efrîn işgaline destek amaçlı basın açıklaması yapıldığı sırada grubun İstiklal Marşı okuduğu belirtilerek, aynı bölgede oturma eylemi yapan Alev Şahin’in ayağa kalkmadığına değinildi. Şahin ifadesinde, “Ben de başka bir eylem yaptığım için ayağa kalmadım. İstiklal Marşı’na karşı ya da halkın başka değerlerine karşı saygısızlık yapmadım” dedi. Geçen salı hâkim karşısına çıkan Şahin beraat etti.
‘Amaç aşağılamak değil’
Cumhuriyet’ten Zehra Özdilek’in haberine göre, Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede delil olarak görüntü kaydı, kolluk kuvvetinin tuttuğu tutanak ve mimar Alev Şahin’in ifadeleri gösterildi. Şahin ifadesinde olayın olduğu yerde bir yılı aşkın süredir eylem yaptığını belirterek farklı grupların da orada zaman zaman eylem yaptığını söyledi. Bugüne kadar eylem yapan gruplara karşı bir saygısızlığının olmadığına değinen Şahin, “Oturma eylemi yaptığım sırada bir grubun basın açıklaması yaptığını gördüm. İstiklal Marşı’nın okunduğunu ikinci kıtası okunurken fark ettim. Ben de başka bir eylem yaptığım için ayağa kalkmadım. Buradaki amaç kesinlikle aşağılamak değildi” dedi. Salı günü Düzce 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıkan Şahin savunmasında İstiklal Marşı okunurken çevredeki insanların bir bölümünün saygı duruşuna geçtiğini, bazılarının ise günlük hayatına devam ettiğini söyledi. Mahkeme heyeti suç unsurlarının oluşmadığını gerekçe göstererek Şahin’in beraatına karar verdi.
‘Neden hedefe tek biz konulduk’
Alev Şahin, Türkiye Kamu Sen Düzce İl Temsilciliği’nin yaptığı bir basın açıklamasında İstiklal Marşı’nın okunmasını garipsediğine değinerek şöyle devam etti: “Ayrıca yalnızca devletin resmi toplantıları sırasında İstiklal Marşı okunurken ayağa kalkılmaması halinde bir cezalandırma yönteminin kabul edilmiş olabileceğini düşündüm. Zira İstiklal Marşı resmi törenler dışında otogarlarda asker uğurlaması gibi törenlerde de okunmaktadır. Ancak burada herkesin saygı duruşuna geçmesi gibi bir genel kabul söz konusu değildir. Ben de bu sebeple ayağa kalkmayarak oturmaya devam ettim. Ancak bu İstiklal Marşı’na karşı saygısızlık hakaret ve aşağılama olarak değerlendirilemez. Zaten oturmak dışında başkaca hiç bir tavrım söz konusu olmamıştır. Dediğim gibi etrafta başka oturan kişiler de vardı. Neden bizim hedefe konulduğumuzu anlayamıyorum.”