Albayrak sosyal yıkım saldırılarını açıkladı

AKP iktidarı, kıdem tazminatının fona devri başta olmak üzere istihdam, emeklilik, vergi gibi başlıklarda işçi sınıfı ve emekçilerin haklarının daha fazla gaspını hedefleyen ekonomi programını açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Nisan 2019
  • 10:40

IMF’yi sözde hedef alan söylemlerde bulunan AKP iktidarının, IMF’nin dayattığı sosyal yıkım saldırılarını uygulamaya dönük ekonomi programı hazırlığında olduğu biliniyordu. Seçimlerin ardından gerek yerli gerekse yabancı sermaye kesimlerinin beklediği sözde “reform” programı bugün açıklandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan program, kıdem tazminatının fona devri başta olmak üzere istihdam, emeklilik, vergi başlıklarında işçi sınıfı ve emekçilerin iyice sınırlanmış haklarını da gasp etmeyi öngören sosyal yıkım saldırılarının resmi ilanı oldu.

Albayrak, her zaman olduğu gibi yerli-yabancı sermayeye güven vermeye çalışarak “Tüm prensiplerimizin, yapısal reformların önceliklendirilmesi, serbest piyasa ile uyumluluk, sıkı maliye politikası ve daha adaletli vergi sistemi olduğunu sizlerle paylaştık” ifadelerini kullandıktan sonra, farklı başlıklardaki programı açıkladı.

Emeklilik, kıdem tazminatı fonu ve vergi düzenlemeleri

Emekçilerin özellikle emeklilikte yaşa takılanların sorunlarıyla ilgili taleplerini de istismar etme ve beklenti yaratma çabasının göze çarptığı programda, Albayrak, BES ve kıdem tazminatı fonuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Emeklilik sisteminin reforme edilmesi en önemli yapısal reformlardan biri. Daha sürdürülebilir emeklilik sistemi vatandaşa fayda sağlayacak. Tamamlayıcı emeklilik sistemiyle tasarruflar artırılarak dış müdahalelere karşı ekonomi güçlü hale gelecek. BES ve Kıdem tazminatının yapılandırılması tüm paydaşların katılımıyla kıdem tazminatı reformunu hayata geçireceğiz. Kıdem tazminatı fonu ile BES'in entegrasyonu planlanıyor. Yeni yapıyla birlikte 5 yılda sistemde biriken fonların milli gelirin yüzde 10'unun üstüne çıkacağını öngörüyoruz.”

Sözde “daha adil vergilendirme”, “artan oranlı gelir vergisi” vurguları yapan Albayrak, vergi alanında istisna ve muafiyetlerin azalacağını öne sürdü, kurumlar vergisinin düşürüleceğini de sözlerine ekledi. Albayrak, “Gelirleri daha da artırmak için yüksek gelir gruplarının daha adil vergilendirilmesini sağlayacak, enflasyon etkisi minimum olacak bazı adımlar atacağız” diye konuştu.

Sorunlu kredilerde yerli-yabancı fon desteği

Krizin etkisinin giderek daha fazla yansıdığı bankacılık alanına dair yapılacakları “Reform alanlarımızın başında finansal sektör geliyor” diye açıklayan Albayrak, devletin kamu bankalarına 28 milyar liralık devlet iç borçlanma senedi (DİBS) vererek destek sunacağını ifade etti.

Tahsili geciken kredilerin yüzde 4,2’lik payla risk oluşturmadığını öne süren Albayrak, sorunlu krediler için yerli ve yabancı fonlarla yapacakları işbirliğini şöyle dile getirdi: “Bazı sorunlu kredilerin bankaların ulusal-uluslararası yatırımcıların iştiraki olan bilanço dışı fonlara devredilmesi planlanıyor. Borç yeniden yapılandırmalarını ve icra-iflas işlemlerini daha hızlı ve etkin hale getirmek için yeni bir yasal ve kurumsal çerçeve oluşturulacak. Bu fonlar arasında enerji girişim sermaye fonu ve gayrimenkul fonu var.”

Yüksek borçluluğun yarattığı riskler konusunda konkordato, kredi yapılandırma başlıklarında yapmayı hedefledikleri düzenlemeleri de sıralayan Albayrak şöyle konuştu: “Kredi yapılandırmalarında önemli ilerlemeler sağlandı, konkordato ve kredi yapılandırmayı yeni yasal çerçeveyle ele alacağız. Alacak tahsilini hızlandıracağımız bir çerçeve oluşturacağız, en başarılı uluslararası modeli ülkemize uyarlayacağız. Bankacılık sektörünün aktif kalitesini artıracak bir yapıyı başlatıyoruz, kamunun olmadığı bir yapıda sorunlu varlıkları borç hisse takasıyla dışarı çıkaracağız.”

Ayrıca, ihracat, tarım gibi alanlara dair atılacak adımların sıralandığı programda, yargı, eğitim başlıklarında da “reform” vaadi öne sürülerek bu yöndeki beklentiler yatıştırılmaya çalışıldı.