Sermaye devletinin Irak ve Suriye’de savaş ve saldırganlığı sürdürmesi için düzen partileri yine kol kola girdi. Bugün yapılan TBMM Genel Kurulu’nda, Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon düzenlenmesi konusunda hükümete yetki veren savaş tezkeresinin bir yıl daha uzatılması kabul edildi.
Olağan durumda 1 Ekim’de açılması planlanan meclisin Kürdistan’daki referandum nedeniyle olağanüstü toplanmasıyla savaş tezkeresi gündeme geldi. AKP’li milletvekilleri tarafından 22 Eylül’de Meclis Başkanı İsmail Karaman’a sunulan tezkere, bugünkü olağanüstü genel kurulda oylamaya açıldı.
Savaş ve saldırganlık konusunda düzen partileri bir kez daha kol kola girdi. AKP, MHP ve CHP’li milletvekilleri, hükümete verilen sınır ötesi operasyon düzenlemesi yetkisinin bir yıl daha uzatılmasını onayladı. HDP’li milletvekilleri ise tezkereye karşı çıkarak ‘Hayır’ oyu kullandı.
Savaş tezkeresinin uzatılma gerekçesi ise şöyle açıklandı:
“Türkiye’nin milli güvenliğine yönelik ayrılıkçı hareketler, terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak, Irak ve Suriye’deki tüm terör örgütlerinden ülkemize bundan sonra da yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek ve kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı milli güvenliğimizin idame ettirilmesini sağlamak, Türkiye’nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan ve hiçbir meşruiyeti olmayan tek taraflı bölücü girişimler ve bunlarla ilgili olabilecek gelişmeler istikametinde Türkiye’ nin menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak, gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere hudut, şümul, miktar ve zamanı hükümetçe takdir ve tayin olunacak şekilde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara matuf olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması, bu kuvvetlerin hükümetin belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilebilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkan sağlayacak düzenlemelerin hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için…”