Ajanlaştırma saldırısına karşı İHD’den rapor

İHD Genel Merkezi’nde bugün yapılan basın toplantısında “Baskı ve Tehdit Yöntemleriyle İfade Alma, Mülakat Yapma, Ajanlaştırma ve Kaçırma Olaylarıyla” ilgili rapor açıklandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Kasım 2018
  • 16:27

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi “Baskı ve Tehdit Yöntemleriyle İfade Alma, Mülakat Yapma, Ajanlaştırma ve Kaçırma Olaylarıyla” ilgili raporunu açıkladı.

Genel Merkez binasında yapılan basın toplantısında Eş Genel Başkan Öztürk Tükdoğan açıklama yaptı. Türkdoğan raporu açıklamadan önce bu sabah akademisyenlerin gözaltına alınmasını protesto etti.

Başta İstanbul, Ankara, Diyarbakır ve İzmir olmak üzere pek çok ilde üniversite öğrenciler, gazeteciler başta olmak üzere pek çok kişinin kayıt dışı ifadeye zorlandığını belirten Türkdoğan, baskı ve tehdit yöntemleriyle ajanlaştırılmaya çalışıldığını, kimilerinin aileleri üzerinden tehdit edildiğini ifade etti.

İşkence ve ajanlaştırma saldırıları arttı

Türkdoğan, darbe girişimi sonrası artan ajanlaştırma saldırılarının 1990’lı yıllarda Kürdistan’daki JİTEM’i hatırlattığını dile getirerek şöyle devam etti:

Buna göre, İstanbul Şube’ye 14, Diyarbakır Şube’ye 7, İzmir Şube’ye 19, Ankara Şube’ye 4 kişi başvurmuş, Genel Merkez Dokümantasyon Birimi ise bunların haricinde 23 vakayı basın yoluyla tespit etmiştir. Bu başvurulardan Genel Merkez’e yapılan yalnızca bir başvuru, kaçırılma ve kaybedilme başvurusu olup ailesiyle yapılan görüşmelerde kişinin bulunduğu ancak can güvenliği için bu bilginin basınla paylaşılmadığı öğrenilmiştir. Diğer başvurular ise kişilerin baskı ve tehdit yöntemleriyle ajanlığa zorlanması, gözaltında tehdit veya korkutma amacıyla kısa süreli kaçırma vakaları olup tümünde işkence ve kötü muamele yasağı ihlal edilmiştir.”

Savcılıklara yaptıkları suç duyurularından da sonuç alamadıklarını belirten Türkdoğan, gözaltında hukuk dışı ifade almanın da anayasaya ve imzalanan uluslararası sözleşmelere de aykırı olduğunu vurgulayarak bu uygulamalardan vazgeçilmesini talep etti.

Kendilerine gelen tüm başvuruları aynı zamanda TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonlarına gönderdiklerini dile getiren Türkdoğan komisyonun bu bilgilere rağmen hiçbir şey yapmadığını vurguladı.

Son olarak, bu saldırılara maruz kalanların hukuki süreçleri işletmesi gerektiğinin altını çizen Türkdoğan, yetkilileri göreve çağırdıkları üzerine taleplerini sıralayarak açıklamayı noktaladı.