Şırnak Cizre’de 2015-16 yılları arasında uygulanan sokağa çıkma yasakları sırasında bodrum katlarında 137 kişinin katledilmesi üzerine yapılan başvuruyu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) değerlendirmek üzere kabul etmişti. Ancak başvurunun kabul edilip edilmeyeceğinin değerlendirildiği duruşma sonrasında “başvuru kabul edilemez” bulundu.
AİHM’in kararını Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatlarından Ramazan Demir sosyal medya hesabında bugün yaptığı paylaşımla duyurdu.
İnsan Hakları savunucusu avukat Kerem Altıparmak da başvurunun kabul edilemezlik gerekçesini duyurdu:
“AİHM Cizre sokağa çıkma yasaklarına ilişkin yapılan başvurularda AYM tüketilmediği gerekçesiyle kabul edilemezlik kararı verdi. Sanıyorum artık hakikatten bu kadar kopuk bir Mahkemeye söz söylemenin de anlamı yok.”
Başvuru konusu olan Cizre katliamı 14 Aralık 2015’te ilan edilen 79 günlük sokağa çıkma yasağının devam ettiği 7 Şubat 2016’da, 137 insan deyim yerindeyse hapsedildiği 3 binanın bodrum katında yakılarak katledilmesiydi.
Yakılmadan önce yaralı olup tedavi edilmeyenlerin bazılarının yaşamını yitirdiği bodrum katlarının birincisinde 31, ikincisinde 62 ve üçüncüsünde 44 kişi katledildi.
Katledilenler arasında Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanları Mehmet Tunç ve Asya Yüksel, gazeteci Rohat Aktaş, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) PM üyeleri, MKM sanatçıları, KJA üyeleri, çok sayıda öğrenci ve çocuklar da bulunuyordu.
Cizre bodrum katlarında katledilenlerin bazılarının cansız bedenleri “bulunamadığı” bahanesiyle ailelerine teslim edilmedi.