“Ahmet Sılık serbest bırakılsın”

İHD İzmir Şubesi, bu haftaki elemde hasta mahpus Ahmet Sılık’ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Eylül 2019
  • 15:20

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, bu haftaki eylemde 75 yaşındaki hasta tutsak Ahmet Sılık’ın serbest bırakılmasını istedi.

Konak Eski Sümerbank önünde saat 13.00’te bir araya gelen İHD ve insan hakları savunucuları hasta tutsakların derhal serbest bırakılmasını istedi.

Bu haftaki basın açıklamasını İHD yönetiminden Ahmet Çiçek okudu. Çiçek ilk olarak hakkında kesinleşen 4 yıl 2 aylık hapis cezası dolayısıyla 45 gün önce tutuklanıp, Maraş Türkoğlu L Tipi Kapalı Cezaevi’ne konulan 87 yaşındaki Mehmet Selim Buğrahan’ın, hayatını kaybetmesine değinerek “Başka hasta tutsakların ölmemesini istiyoruz” dedi.

Mahpusların sağlık durumunun devletin sorumluluğunda olduğunu belirten Çiçek, açıklamanın devamında ise Ahmet Sılık’ın sağlık durumu hakkında şunları söyledi: “Hukuka aykırı şekilde yargılanan ve aynı şekilde cezalandırılan Ahmet Sılık Menemen R Tipi Hapishanesi’nde kalmaktadır. Ahmet Sılık 1944 doğumlu, 75 yaşındadır. Hapishaneye girmeden önce felç geçirmiştir. Siirt Hapishanesi’ndeyken kısmi felç geçirerek konuşması tutulmuş ve sağ tarafı tutmaz hale gelmiştir. Şu an yürürken bacağını sürükleyerek, duvarlara tutunarak yürüyebilmektedir. Bu nedenle de kendisinde unutkanlık, sinirlilik, dengesizlik hali oluşmuştur. Ayrıca yüksek tansiyon, prostat hastalıkları vardır. Beynine giden 3 damarı tıkalıdır ama yaşı nedeniyle ameliyat yapılamamaktır. Avukatı tarafından yapılan İnfazın Ertelenmesi talebi başvurusu doğrultusunda sevk edildiği Adli Tıp Kurumu ‘Cezaevinde Kalamaz’ raporu vermiştir. Ancak savcılık tarafından, kolluğun hukuka aykırı şekilde oluşturduğu rapor gerekçe gösterilerek İnfaz ertelenmesi talebi reddedilmiştir.”

Polis raporunda Sılık’ın “toplum sağlığı açısından tehlike oluşturduğu” argümanını teşhir eden Çiçek, “Kendi hayatını idame ettiremeyen Ahmet Sılık, nasıl bir tehlike arz etmektedir? Kanunları keyfi şekilde yorumlayan yetkilileri geri adım atmaya çağırıyoruz” dedi.

“Bir kez daha yetkililere buradan  sesleniyoruz: hasta mahpusların tahliyesinde anayasaya ve uluslararası normlara uyulmalıdır. Aksi halde, hastalıkları nedeniyle, hapishanelerden tabutların çıkmasının sorumluları ve suçluları kendileri olacaktır” diyen Çiçek,

Ahmet Sılık’ın tedavisinin sağlıklı koşullarda yapılması için bir an önce serbest bırakılması çağrısıyla sözlerini sonlandırdı.

Açıklamanın ardından Ahmet Sılık’ın kızına söz verildi. Kızı Sılık’ın ağır hasta olduğunu ve aynı zamanda yaşlı olmasından kaynaklı kendine bakacak durumu olmadığını söyleyerek “Kimseye zarar verme söz konusu olamaz. Babamın bir an önce tahliye edilip tedavisinin yapılmasını istiyoruz” dedi. Konuşmaların ardından beş dakikalık oturma eylemi ile eylem bitirildi.

Kızıl Bayrak / İzmir