Adıyaman deprem çalışma raporu

SES Gönüllüleri 22-29 Nisan 2023 tarihleri arasında Adıyaman deprem çalışma raporu yayınladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Mayıs 2023
  • 18:30

SES Gönüllüleri 22-29 Nisan 2023 tarihleri arasında Adıyaman deprem çalışma raporu yayınladı. Osmaniye, İzmir, Van, Adana SES üyeleri ve Diyarbakır, Bitlis, İzmir ve Ankara TTB üyelerinden oluşan ekiplerin ziyaret ettiği çadır yerlerinden bilgi aktarılan raporda şunlar ifade edildi:

“Köy ziyaretlerinde Akçik, Balaban, Atakent, Bayil, Dağyalankoz, Dandırmaz, Balyan köyleri ve Pir Sultan Abdal çadır kent, Sümer park alanındaki düzensiz çadırlara gidilmiştir. Yapılan gözlemlerde içme ve kullanma sularının temininde sıkıntılar olduğu klorlama yapılmadığı ve suların tamamının klorsuz (köylerde) olduğu tespit edilmiştir. Temiz suya erişimin bulaşıcı hastalıklara sebebiyet vermesini önlemek için köy isale hatlarının onarılması, düzenli dezenfeksiyon (klorlama) yapılması gerekmektedir.

Köylerde birinci basamak sağlık hizmetlerine kısmen erişilse de kadın sağlığı aile planlaması çocuk gebe aşı izlemlerinde sıkıntı yaşandığı gözlemlenmiştir.”

“Mobil aşı ekiplerinin oluşturulması, tüm il ve kırsal dâhil çocuk aşı takvimlerinin tamamlanmasının sağlanması elzemdir” denilen raporda barınam sorunun devam etmesinin sağlık koşullarına etkisi vurgulandı.

Kadınlarında yaşadığı sağlık problemlerine değinilen raporda mezhep ve etnik farklılıkların halkın sağlık hizmetine erişimde olumsuz etkileri olduğu belirtildi.

Okulların açılması ile çocuklarda yaşanan travmanın derinleşmesine değinilirken eğitim emekçilerinin çalışma koşullarına da vurgu yapıldı.

Raporda son olarak şu vurgulandı:

“Sağlık emekçilerinin deprem sonrası yaşadıkları travma ile birlikte duyulan kaygı ve endişenin giderilmesine yönelik çalışmaların yapılması öncelik olmalıdır. Saptanan sorunların giderilmesine yönelik önerilen, çalışmaların sadece SES ve TTB üzerinden değil KESK bütünselliği ile dayanışma içinde yürütülmesi önemlidir.”