Adalet İçin Dayanışma Platformu’ndan basın toplantısı

Adalet için Dayanışma Platformu ölüm oruçlarına dikkat çekmek için basın toplantısı düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Temmuz 2020
  • 15:26

Platform adına yapılan açıklamayı Ebru Timtik'in teyzesi Yıldız Deniz gerçekleştirdi. Açıklamada Halkın Hukuk Bürosu avukatlarının büroları basılarak tutuklanmasına, bir yıl tutuklu kaldıktan sonra avukat olmaları gerekçe gösterilerek mahkeme heyeti tarafından tahliye edilmelerine ve 10 saatin ardından aynı mahkeme tarafından yeniden tutuklanmalarına değinildi.

Açıklamada mahkeme heyetinin tutumu ve ardından yaşananlara dikkat çekilerek şunlar ifade edildi:

''Tahliye kararı veren heyet buna rağmen kendisini kurtaramadı, rütbeleri düşürülerek dağıtıldı. Yerine Canan Kaftancıoğlu’na, İhsan Eliaçık’a, Selahattin Demirtaş’a, Sırrı Süreyya Önder’e cezalar veren; bütün toplumsal muhalefetin terörize edilmesinde kullanılmış olan Akın Gürlek başkanlığında yeni bir heyet kuruldu. Tutuklu avukatları bir kere bile dinlemeden, avukatlarını salondan dışarı atarak sürdürülen "yargılama" adı verilen bir pespayeliğin sonucunda avukatlara toplamda 159 yıl hapis cezası verildi.''

Açıklamanın devamında adil yargılanma talebiyle başlatılan ölüm orucunun 197. gününde olan Ebru Timtik ve 166. günde olan Aytaç Ünsal'ın sağlık durumuna değinildi.

Deniz, ölüm orucunda olan Didem Akman ve Özgür Karakaya’nın da adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda olduğunu belirterek, “Özgür, tek bir iftiracı ifadesi nedeniyle tutuklu, hakkındaki 8 yıllık hapis cezası kararı istinaf mahkemesinde” denildi.

Deniz, ölüm orucu direnişlerinin herkes için olduğunun altını çizerek, ölüm orucunda olanların taleplerinin kabul edilmesi çağrısını yineledi. 

Açıklamanın ardından Zülfiye Akman söz alarak Didem Akman’ın sağlık durumunun iyiye gitmediğini, kızının annesiyle mektuplaşmasının “örgüt propagandası” iddiasıyla engellendiğini ve Şakran Cezaevi'ndeki insanlık dışı uygulamaları anlattı. Akman'ın bağımsız bir doktor tarafından muayene edilmesini, havalandırma saatlerinin artırılmasını ve havalı yatak almasının engellenmemesini istedi. Zülfiye Akman, kızının taleplerine ses verilmesini isteyerek şunları ifade etti:

“Hasta tutsaklar kafes içinde doktora götürülüyor. Onlar da gitmek istemiyorlar, bu sefer de tedavi olamıyorlar. Çocuklarımız da hasta tutsaklar tedavi olsun, herkes adil yargılansın diye bedenini ölüme yatırdılar. Kızım haksızlıklara karşı çok çalıştı ama maalesef hiç kimsenin ruhu duymadı. Lütfen, herkese sesleniyorum, herkes elini taşın altına koysun, çocuklarımızın talepleri kabul edilsin. Üç gencin ölümüne göz yumdular, bunlara da böyle göz yumulmasın.”

Adalet İçin Dayanışma Platformunun talepleri ise şunlar:

-Aytaç, Ebru, Didem ve Özgür'ün talepleri kabul edilsin!

-Adil yargılanma haktır!

-Ağırlaştırılmış müebbet infaz rejimi insan onuruna aykırıdır. Ağırlaştırılmış müebbet infaz rejimi iptal edilsin!

Platform ölüm orucu direnişçilerinin taleplerine sahip çıkma ve mücadeleyi büyütme çağrısıyla basın toplantısını bitirdi.

 Kızıl Bayrak / İstanbul